X

יום המודעות לסרטן הריאות: העישון אחראי ל-85% ממקרי סרטן הריאות בארץ

האגודה למלחמה בסרטן מכריזה על יום המודעות לקידום המאבק בסרטן הריאות 2018, אשר מצוין בישראל ב-5 בנובמבר 2018. עישון סיגריות הוא הסיבה למרבית המקרים של סרטן הריאות. ככל שמעשנים יותר, כך גובר הסיכון לחלות בסרטן הריאות.

העישון אחראי ל-85% ממקרי סרטן הריאות בישראל. החשיפה לעישון פסיבי גורמת לעוד 2.7% מקרים, על פי מחקר של אגודת הסרטן האמריקאית. חשיפה לאזבסט, זיהום אוויר, גז ראדון וגורמים אחרים מובילים ליתר מקרי התחלואה.

על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, מדי חודש מתגלים בישראל למעלה מ-200 חולים חדשים עם סרטן הריאות, כ-175 מהם מעשנים כיום או עישנו עד לאחרונה. סרטן ריאות היה תמיד נפוץ יותר בקרב גברים, בין השאר בשל העובדה שגברים מעשנים יותר מנשים. עם זאת, בעשורים האחרונים, ככל שמספר הנשים המעשנות בישראל עלה, כך גם עלו מקרי סרטן הריאות בקרב נשים. נתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות מראים כי בשנת 1995 היו שיעורי סרטן הריאות, בקרב נשים יהודיות, 11.64 ובקרב נשים ערביות  3.81 בחלוף 20 שנה עם עליית שיעורי העישון בקרב נשים, כך גם עלה שיעור הנשים החולות בסרטן הריאות ובשנת 2015 עמדו כבר על 15.62  בקרב נשים יהודיות ועל 7.61 בקרב נשים ערביות.

לעובדה המדעית העולמית כי העישון אחראי ל-85% ממקרי סרטן הריאות, נתן תוקף לאחרונה גם מחקר ישראלי חדש שנחשף לראשונה במסיבת העיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן ב – 8 באוקטובר 2018 על ידי ד"ר אבי מגיד מהמחלקה לניהול מערכות בריאות במרכז האקדמי פרס, שקבע כי מניעת עישון, הייתה יכולה למנוע מ- 2,104 ישראלים לחלות בסרטן הריאות מתוך 2,482 המקרים החדשים שאובחנו בשנת 2015. לתקציר המחקר בעברית לחצו כאן.

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מסבירה כי: "הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר. אני קוראת לנוער ולצעירים אל תתחילו עם ההרגל הממכר והממית, והתרחקו מסיגריות. אל תתביישו לומר "לידי לא מעשנים" ובמקביל לנשים ולגברים המעשנים בישראל – היגמלו מעישון והפחיתו באופן משמעותי את הסיכון שלכם לחלות בסרטן ריאות ומחלות נוספות. חשוב שתדעו כי לריאות האדם יש כושר התחדשות והתנקות. אם לא נגרם להן נזק קבוע, מתחיל תהליך השיקום כמעט מיד עם הפסקת העישון. בתוך כ-15 שנה רקמת הריאות חוזרת למצב תקין ומשתווה לזה של אדם לא מעשן."

 ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה למלחמה בסרטן, מוסיף כי: "בשנה האחרונה, חלק מהמעשנים עברו או משתמשים במקביל בסיגריות אלקטרוניות ובמתקני איוד ואידוי ניקוטין מסוגים שונים, במחשבה שהם מהווים כלי גמילה שבאמצעותו יפחיתו את הסיכון לחלות בסרטן ריאות. מעבר לעובדה שמחקרים עדכניים הוכיחו כי סיגריות אלקטרוניות מורידות את הסיכוי להיגמל מסיגריות רגילות, במחקרי מעבדה מעודכנים כבר נמצא קשר בין ניקוטין לסרטן הריאות ומי יודע מה ימצאו במחקרים קליניים בבני אדם. בניגוד לתחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת כאביזר לגמילה, כמו מדבקות, משאפים ומסטיקים, בהם המינון מדוד ומוגבל בזמן, במקרה של הסיגריות האלקטרוניות אין הגבלה, וניתן לצרוך ברצף כמויות גבוהות מאוד ומסוכנות של ניקוטין".

הנתונים המעודכנים ביותר, נכון לנובמבר 2018

(הנתונים מתייחסים לשנת האבחנה הראשונה. בשל מורכבות האיסוף, המידע החדש ביותר ברישום הלאומי לסרטן, מתייחס ל-2015, אך הוא המעודכן ביותר הניתן להשגה, נכון לנובמבר 2018)

במספרים אבסולוטיים  מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות עולה כי:

  • בשנת 1995 אובחנו בישראל 1,313 חולים חדשים בסרטן הריאות – 906 מהם היו גברים ו-407 נשים. מתוכם 782 גברים יהודים, 389 נשים יהודיות, 109 גברים ערבים ו-11 נשים ערביות. מדובר על כמעט הכפלה במספר החולים בתוך כ-20 שנה (במספרים אבסולוטיים).
  • בשנת 2005 אובחנו בישראל 1,877 חולים חדשים בסרטן הריאות – 1,240 מהם היו גברים ו-639 נשים. מתוכם 1,002 גברים יהודיים, 591 נשים יהודיות, 176 גברים ערבים ו- 27 נשים ערביות. מדובר על זינוק של 33% במספר המקרים החדשים בתוך עשור (במספרים אבסולוטיים).
  • בשנת 2015 אובחנו בישראל 2,482 חולים חדשים בסרטן הריאות, 1,575 מהם היו גברים ו-907 נשים. מתוכם 1,239 גברים יהודים, 825 נשים יהודיות, 237 גברים ערביים ו – 48 נשים ערביות.

יש לזכור שמדובר במספרים אבסולוטיים וכן שבין השנים הללו גדלה אוכלוסיית מדינת ישראל.

 שיעורי ההיארעות

מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות עולה כי:

  • בשנת 1995 היו שיעורי ההיארעות המתוקננים ל-100,000 של סרטן הריאות, 30.2 בקרב גברים יהודים, 45.32 בקרב גברים ערבים, 11.64 בקרב נשים יהודיות ו – 3.81 בקרב נשים ערביות.
  • בשנת 2005 היו שיעורי ההיארעות המתוקננים ל-100,000 של סרטן הריאות , 30.3 בקרב גברים יהודים, 52.25  בקרב גברים ערבים, 13.91  בקרב נשים יהודיות ו – 7.79 בקרב נשים ערביות. מדובר בעליה בשיעור הגברים הערבים המעשנים והנשים המעשנות, יהודיות וערביות.
  • בשנת 2015 היו שיעורי ההיארעות המתוקננים ל-100,000 של סרטן הריאות, 27.81 בקרב גברים יהודים, 42.33 בקרב גברים ערבים, 15.62 בקרב נשים יהודיות ו – 7.61 בקרב נשים ערביות.

מדובר בעליה בשיעור הנשים המעשנות ובעקבות כך שיעור הנשים החולות בסרטן הריאות. ככל הנראה בגלל תקופת החביון הארוכה (הזמן שעובר בין תחילת החשיפה לחומר המסרטן ועד להתפתחות סרטן) של המחלה ומכיוון שנשים החלו לעשן מאוחר יותר, התחלואה והתמותה באו לביטוי מאוחר יותר.

Women who smoke like men die like men"" – "נשים שמעשנות כמו גברים, מתות כמו גברים" (ציטוט של האגודה האמריקאית למלחמה בסרטן)

  • עוד עולה מנתוני הרישום הלאומי לסרטן, כי בהתפלגות סרטן הריאות לפי מחוזות בישראל, למעלה מרבע מחולי סרטן הריאות, כלומר 27.2%, גרים במחוז המרכז; 21.36% גרים בתל אביב; 14.61% גרים בחיפה; 14.01% במחוז הצפון; 8.3% במחוז ירושלים; 7.31% במחוז אשקלון, וכן 6.99% במחוז דרום.

 התפלגות סרטן הריאות לפי מחוזות בישראל על פי הרישום הלאומי לסרטן

המלצות האגודה למלחמה בסרטן לזיהוי תסמינים של סרטן הריאות

  • שיעול מתמשך במשך שלושה שבועות ויותר, או שינוי באופי השיעול הרגיל.
  • דלקת בבית החזה שאינה מגיבה לטיפול תרופתי.
  • קוצר נשימה וצפצופים.
  • שיעול והפרשה של ליחה דמית.
  • צרידות.
  • כאב בחזה או בכתף – ניתן לחוש בכאב עמום או חד בחזה בעת שיעול או בלקיחת שאיפה עמוקה.
  • איבוד תיאבון וירידה במשקל.
  • קוצר נשימה.
  • קשיי בליעה.
  • עייפות קיצונית (תשישות) וישנוניות.
  • קצוות אצבעות הידיים הופכות לגדולות יותר ומעוגלות יותר (התאלות – Clubbing).
  • נפיחות בבלוטות לימפה באזור הצוואר.

אם אתה סובל מאחד התסמינים המפורטים לעיל במשך למעלה משלושה שבועות, חשוב כי תיבדק על ידי רופא המשפחה שלך. כל התסמינים הללו עלולים להיגרם גם מעישון או ממחלות אחרות שאינן סרטן. לעיתים סרטן ריאות מאובחן באופן אקראי באנשים שאינם סובלים מתסמינים כלל, אך נבדקים בצילום או בסריקת ריאות לבירור בעיה אחרת.

 ידוענים חושפים את מאבקם בסרטן הריאות

סלבריטאים רבים בארץ ובעולם חשפו בעשורים האחרונים את סיפור המאבק שלהם בסרטן הריאות. אחד הראשונים שנחשפו בעולם הוא השחקן יול ברינר, שחלה בסרטן הריאות ולפני מותו הקליט תשדיר שירות לאגודה האמריקאית למלחמה בסרטן, שאף שודר בישראל בשנת 1986 על ידי האגודה למלחמה בסרטן. סלבריטאים נוספים, בהם איש האנימציה והבידור המיתולוגי וולט דיסני, שהיה מעשן כבד, נפטר בגיל 65 מסרטן הריאות, כמו גם הזמרת דונה סאמר, שנפטרה בגיל 63, לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות.

סרטן הריאות לא פסח גם על בית המלוכה הבריטי שבו בעבר מלכים ונסיכות נהגו לעשן. המלך ג'ורג' השישי אביה של המלכה אליזבת השנייה שעדיין מכהנת, נפטר בטרם עת בפברואר 1952 בגיל 56 מסרטן הריאות. כפי שנחשף לאחרונה בסדרה "הכתר", הוא היה מעשן כבד ובחודשי חייו האחרונים עבר כריתה של אחת מריאותיו, אך נפטר כעבור זמן קצר. גם הנסיכה מרגרט, אחותה הצעירה של מלכת בריטניה, שנודעה כמעשנת כבדה ועישנה למעלה מ-60  סיגריות ליום, נפטרה בשנת 2002 בגיל 71 לאחר שעברה כריתה חלקית של הריאות.

גם בישראל, נפטרו בטרם עת סלבריטאים רבים ממחלות הקשורות בעישון, בהם השחקן והפנטומימאי שייקה אופיר שנפטר מסרטן ריאות בגיל 58 והיה מעשן כבד, המשוררת לאה גולדברג שנפטרה בגיל 59 מסרטן ריאות והייתה מעשנת כבדה, וח"כ גדעון עזרא שנפטר בגיל 74 לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות. לפני פטירתו בחר ח"כ עזרא בצעד חשוב להיחשף בפני בני נוער ותלמידים, ולהתריע על הסכנות הטמונות בעישון, הכל כדי למנוע מהם לעשן את הסיגריה הראשונה ולהתמכר.

יום עיון ללא תשלום לחולי סרטן הריאות

ביום שלישי, ה – 20 בנובמבר 2018, תערוך האגודה למלחמה בסרטן יום עיון ארצי לחולים ובני משפחתם, בהנחיית ד"ר עבד אגבאריה, מנהל המכון האונקולוגי, במרכז רפואי בני ציון. הכניסה ליום העיון הינה ללא תשלום, והוא יכלול הרצאות של מיטב המומחים, פאנל שאלות ותשובות וכיבוד קל. יום העיון ייערך במרכז הכנסים "ישראל יפה בפארק", בשדרות רוקח 80, בתל אביב, באדיבות חברת רוש. להרשמה דיגיטלית לחצו כאן, או הירשמו בטלפון: 03-5721615.

מדוע לא כל המעשנים חולים בסרטן הריאות?

ישנם גורמי סיכון המעלים את סיכויי המעשנים לחלות בסרטן הריאות, ובגללם מעשנים מסוימים פגיעים יותר למחלה מאשר אחרים. בין הגורמים הנחקרים נמצאים סיכונים סביבתיים ומקצועיים, שהם בפני עצמם מעלים את הסיכון לסרטן ריאות או כאשר הם משולבים עם עישון. כמו כן, יש עדויות לכך שהיסטוריה משפחתית של סרטן הריאות מהווה אף היא גורם סיכון. בנוסף, נבדקת האפשרות שגורמים גנטיים יכולים להשפיע על הסיכון של אדם מעשן לחלות בסרטן ריאות. המחקר הגנטי נמצא כיום בתהליך מואץ.

מחקרים קליניים בתחום סרטן הריאות הפתוחים לגיוס משתתפים

באתר האגודה למלחמה בסרטן פועל מאגר מחקרים קליניים מעודכן יחיד מסוגו בישראל, המרכז מחקרים קליניים המתבצעים בארץ ועוסקים בתחום מחלות הסרטן השונות, בשפה ברורה ונגישה. המאגר מיועד לחולי סרטן המעוניינים להשתתף במחקרים קליניים בהם ניתנים טיפולים ניסיוניים, וכן לאנשים בריאים הנמצאים בקבוצות סיכון. המאגר מחולק על פי סוגי הסרטן הנפוצים. האגודה למלחמה בסרטן אוספת את המידע מהמכונים האונקולוגיים וההמטולוגיים בבתי החולים בארץ וממאגרי מחקרים קליניים בינלאומיים. לרשימת המחקרים הקליניים המעודכנים בתחום סרטן הריאות, הפתוחים לגיוס משתתפים בתוך מאגר האגודה למלחמה בסרטן לחצו כאן.

האגודה למלחמה בסרטן בעד תוכנית פיילוט מבוקרת לגילוי מוקדם של סרטן הריאות

בשנים האחרונות מתקיים דיון מדעי במערכות הבריאות בארץ ובעולם בנושא גילוי מוקדם של סרטן הריאות באוכלוסייה של אנשים הנמצאים בסיכון גבוה וללא תסמינים למחלה. מדובר על תוכנית באמצעות בדיקת הדמיה  CT) במינון קרינה נמוך (לאנשים מעשנים. האגודה למלחמה בסרטן סייעה בהתמקצעות בתחום בארץ והיא בעד יישום תוכנית סריקה, ובתנאי שתיעשה בדרך שתוביל ליותר תועלת מנזק לציבור הנבדקים. יש לדאוג לתקינות המכשור ורמת הקרינה, יש להכשיר רדיולוגים במיומנויות פענוח הבדיקות בקרב מעשנים, וכן לתדרך את רופאי המשפחה להפנות מעשנים לבדיקה רק לאחר שהוצגו להם היתרונות והחסרונות שלה.

ממחקרים שנערכות בארצות הברית ובאירופה, יתרון הבדיקה הוא ירידה בתמותה, והחסרונות הם שיעור גבוה של תוצאות חיוביות כוזבות (False positive) המוביל לפעולות פולשניות, כמו ביופסיה, המהוה סיכון של ממש לחשיפה לזיהומים, של מעשנים שריאותיהם בעלות רגישות גבוהה. נכון להיום, בניגוד לנאמר על ידי גורמים שונים, אין אף מדינה בעולם בעלת מערכת בריאות ציבורית שיישמה תוכנית סריקה כזו. בארצות הברית, שם כבר מתבצעת הבדיקה, היא מוצעת רק תחת מגבלות חמורות כך שרק אחוזים בודדים מבצעים אותה. האגודה למלחמה בסרטן בעד יישום תוכנית פיילוט מבוקרת לגילוי מוקדם של סרטן הריאות, הכוללת בקרת איכות, כדי שעל פי התוצאות תגובש החלטה מושכלת על יישום תוכנית לאומית כלל ארצית.

הצילומים באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

דן ליאורי:
Related Post