X

יותר ממיליון איש בישראל סובלים ממיגרנות!

רבים מתייחסים למיגרנה כעוד סתם כאב ראש, מה שפחות ידוע הוא שמדובר במחלת המוח הנפוצה בעולם, המשפיעה על 1 מ- 7 אנשים, ומוגדרת ע״י ארגון הבריאות העולמי כ"מצב תחלואה כרוני ומגביל מאוד, עם הפרעה תפקודית ניכרת ופגיעה משמעותית באיכות החיים!. 

יוני הוא חודש המודעות הבינלאומי למיגרנה, ומוקדש לקידום המחקר, לפיתוח טיפולים ותרופות ולשיפור איכות חיי החולים.

ד"ר עובד דניאל, יו"ר החברה הישראלית לכאב ראש האיגוד הנוירולוגי בישראל.

"תקופת הקורונה המחישה לנו היטב את היקף תחלואת המיגרנה", אומר ד"ר עובד דניאל, יו"ר החברה הישראלית לכאב ראש האיגוד הנוירולוגי בישראל. "אנחנו יודעים שסטרס ואי שמירה על שגרת חיים עלולים לגרום להחמרה משמעותית במיגרנה. התקופה האחרונה התאפיינה בסטרס ניכר, בפרט לגבי ביטחון התעסוקה וההשתכרות, שינה בשעות לא קבועות, לרבות חסך שינה או עודף שינה, הרגלי תזונה לא מסודרים, וכמובן העדר פעילות גופנית כבשגרה. התוצאה היא: החמרה ניכרת במצב החולים שלנו. אנו הרופאים, מצאנו עצמנו חסרי אונים ביכולתנו לעזור  בתקופת סגר במרבית הזמן. בנוסף, ארון התרופות בבית היה זמין להם יותר, והם צרכו המון משככי כאבים, שגרמו להחמרה נוספת במצבם. יש גם חולים, שחוו התקף חריג, שגרם לחשש, שנדבקו בקורונה, שאחד הסממנים המוכרים שלה הוא גם כאב ראש".

ד"ר דניאל מסביר כי מיגרנה היא כאב ראש אפיזודי, או כרוני, לרוב חד צדדי, בדרגה בינונית – קשה, הנמשך בדרך כלל בין 4 שעות ל- 72 שעות. ההערכה היא שמעל 1 מיליון איש בישראל סובלים ממיגרנה.

האיגוד הישראלי לנוירולוגיה קרא למשרד הבריאות לפני כשנה וחצי להכריז על הנוירולוגיה כמקצוע במצוקה, ולנקוט בסדרת פעולות לעידוד סטודנטים לרפואה, להתמחות בתחום, שהפך למגיפה המונית, לרבות בתחום המיגרנה.

עד כמה נרחב המחסור ברופאים נוירולוגים?
בארץ יש רק 1 נוירולוג לכל 30,000 איש. המקצוע כולל תתי-תחומים, כך שהמחסור ברופאים נוירולוגים מומחים, מקיף את התחלואות השונות  (שבץ מוחי, דמנציה, אפילפסיה, מחלות עצב ושריר, טרשת נפוצה ואחרות). נוירולוגים ככלל נותנים מענה בתחום כאבי הראש ואולם קיים מחסור חריף בנוירולוגים המתמחים בתחום, עם פחות מ- 15 מומחים. 

לדברי פרופ' דוד טנה, יו"ר האיגוד הנוירולוגי: "תחום המיגרנה, ורפואת המוח בכלל,
עברו מהפכה בעשור האחרון, מבחינת אמצעי האבחון והטיפול החדישים והמתקדמים. נוכח הזינוק בהיקפי התחלואה, הנחנו תשתית לתוכנית לאומית מסודרת לקידום רפואת המוח, לרבות המלצות להגדלת היקף ההתמחויות במקצועות הנוירולוגיה השונים, ובניית תמריצים לסטודנטים לרפואה ולסטז'רים. אלא שהמשרד נותר חסר מענה וחסר תשבות. כל יום שחולף, בלי דיון בנושא, ובלי פעילות מקיפה, בהנהגת המשרד, הוא פגיעה בחולים. 

האם בכלל אפשר להקל על מיגרנות?
פרופ' גל איפרגן, חבר הנהלת האיגוד הנוירולוגי ומומחה בכאבי ראש, טוען שכן: "בזכות התפתחות תחומי הפרמצבטיקה והציוד הרפואי, נכנסו לשימוש בעולם, טיפולים חדשניים בתחום המיגרנות, כמו: בוטוקס ומענים ביולוגיים. אלא שבשנים האחרונות, וועדת סל התרופות, לא צירפה לסל בארץ דבר בתחום המיגרנות. אולי ההסבר קשור בכך שקשה לכמת את הסבל, ומשום מה, כאבי ראש גם נתפסים כענין שולי, אפילו  כהתפנקות. עם זאת, מדובר במחלה קשה, לפעמים מגיעה עד נכות,  בעוד שהמענים בארץ לחולים, לא מספקים".

דן ליאורי:
Related Post