X

חכמים בשמש – הכל על סרטן העור

מידי שנה מאובחנים בארץ כ-10,000 מקרים חדשים של סרטן העור. לרוב מדובר בנגעים הגדלים באופן מקומי והסיבות להתפתחותם שונות, כאשר חשיפה ממושכת לשמש הינה הגורם הנפוץ ביותר, וכך גם סוג עור בהיר, גנטיקה משפחתית ועוד.

סרטן העור הוא אמנם הסרטן הנפוץ בעולם אך בחלק גדול מהמקרים מדובר בסרטן שניתן לטיפול באופן פשוט יחסית ולאחר מכן המשך מעקב. הגידולים השכיחים ביותר הם סרטן תאי הבסיס וסרטן תאי הקשקש, שמקורם בשני סוגי התאים הנפוצים ביותר בשכבה השטחית של העור, האפידרמיס. בנוסף אליהם קיימים באפידרמיס גם תאים מלנוציטים, שמהם עלול להתפתח סרטן עור מסוג מלנומה. מתחת לאפידרמיס נמצאת השכבה העמוקה יותר של העור, הדרמיס, שמכילה כלי דם, צינורות לימפה, זקיקי שיער, בלוטות שומן, בלוטות זיעה ורקמת חיבור.

ד"ר ירון שהם צילום יח"צ

הטיפול בסרטן עור הינו מקומי באמצעות ניתוח או באמצעים לא ניתוחיים ובחירת אופן הטיפול מבוצעת בהתאם לאופי הגידול ולמצב המטופל. ד"ר ירון שוהם, מומחה בכירורגיה פלסטית מהמרכז הכירורגי "מעיין" מקבוצת "ד"ר לוינגר מדיקל" בחיפה ומנהל, מסביר כיצד מזהים זיהוי נגעים בעור ומהו אופן הטיפול בהם.

ראשית חשוב לזהות את הנגעים בעור ולהחליט האם לגשת לרופא. לרוב הנגעים מאובחנים על ידי כירורג פלסטי או רופא עור אך גם אנחנו יכולים להיות ערניים לגופנו ושים לב לכל נגע שגדל או משתנה. פרט לכך חשוב להקפיד על בדיקה שגרתית אצל כירורג פלסטי או רופא עור אחת לחצי שנה עד שנה וחשוב לא להזניח זאת.

לזיהוי המוקדם יש תפקיד קריטי. ככל שהנגע מאובחן מוקדם יותר, כך עולה הסיכוי לכרות אותו בשלמות תוך פגיעה אסטטית מינימלית. ככל שמתעכבים והנגע גדל, הסיכוי לפגיעה אסטטית ותפקודית עולה ובסוגים מסוימים של סרטני עור, קיים סיכוי גם לפיזור מרוחק של הגידול וגרורות.

חשוב לזכור כי חשיפה לשמש היא הגורם העיקרי להתפתחות סרטני עור ועל כן מומלץ להימנע מחשיפה לשמש ללא הגנה. אם מתגלה גידול סרטני על העור בזמן יש שיטות טיפול יעילות. השיטה היעילה ביותר לטיפול בסרטן העור, עם כ 99% ריפוי, הינה באמצעות ניתוח בשיטת מוז (MOHS).

ייחודה של השיטה, שפותחה במאה הקודמת על ידי ד"ר פרדריק מוז (אוניברסיטת וויסקונסין, ארה"ב), בכך שהיא מאפשרת כריתה של הגידול ופיענוח פתולוגי מיקרוסקופי מידי. מדובר בניתוח אשר במהלכו נכרת הגידול ומועבר מיידית למעבדה, שם עובר הקפאה ובדיקה מיקרוסקופית של שולי הכריתה (היקפית סביב הגידול וגם בעומק הרקמה תחת הגידול). במידה ונצפה כי קיים גידול בשולי הכריתה מבוצעת באופן מידי הרחבה של הכריתה באותו מיקום. באופן זה ניתן לוודא כי הגידול נכרת בשלמותו תוך כדי צמצום הצורך בכריתת עור בריא סביב הגידול. עובדה זו מקטינה את הפגיעה האסטטית באזור הניתוח ובנוסף מאפשרת לבצע בבטחה שחזור של אזור הניתוח על מנת להביא לתוצאה התפקודית והאסטטית הטובה ביותר.

ניתוח מוז מומלץ במיוחד לגידולים הנמצאים במיקום אסטטי חשוב כגון הראש, הצוואר וכפות הידיים, אך ניתן לביצוע גם באזורים אחרים, בגידולים שמראש מוכרים כבעלי סיכוי לחזור שנית ובגידולים בעלי גבולות שאינם ברורים. לאחר הניתוח לרוב יש צורך במעקב בלבד על מנת לוודא שאין סימני חזרה של הגידול או הופעה של נגעים חשודים חדשים.

לאחרונה, החל לבצע לראשונה ד"ר ירון שהם, מומחה בכירורגיה פלסטית מהמרכזים הרפואיים "ד"ר לוינגר מדיקל" מקבוצת דנאל ניתוחים בשיטת מוז.

אפשרויות אחרות לניתוחים כוללות בין היתר כריתה רגילה (ללא קבלת תשובה פתולוגית מיידית), קריוטרפיה (טיפול בחנקן נוזלי קר), צריבה במחט חשמלית ומריחת משחות כימותרפיות. בכל האפשרויות הנ"ל הסיכוי לגידול שיורי גבוה משמעותית מניתוח מוז.  בסרטני עור שטחיים מספיק טיפול ניתוחי מקומי והמשך מעקב ברוב המוחלט של המקרים, ללא צורך בטיפול אונקולוגי נוסף כגון כימותרפיה או הקרנות. בגידולים מסוגים מסוימים או במקרים בהם מדובר בגידולים גדולים או כאלה החודרים לעומק ייתכן ויהיה צורך בטיפול אונקולוגי נוסף.

דן ליאורי:
Related Post