X

ביה"ח כרמל: השירות הפליאטיבי -שירות לחיים

הטיפול הפליאטיבי בכרמל רואה חשיבות גדולה במתן עזרה ותמיכה בכל המצבים הפיזיים הנפשיים החברתיים והמשפחתיים בהם מתמודדים החולה ומשפחתו.

השירות הפליאטיבי הנו שירות יועץ, לרוב מחלקות בית החולים. ומובילים אותו בכרמל ד"ר אלכס יוסיפוביץ רופא מומחה בטיפול פליאטיבי ומנהל השירות הפליאטיבי בכרמל, אליזבט פרץ עו"ס של המכון ההמטולוגי והשירות הפליאטיבי בכרמל, ומתן אופיר  אח מומחה קליני בטיפול תומך.

צוות השירות הפליאטיבי של כרמל בטיפול בחולה במכון ההמטולוגי צילומים: אלי דדון

השנה סיים האח מתן את לימודי המומחיות הקלינית בטיפול תומך, ואליזבט פרץ עו"סית השירות סיימה קורס רב מקצועי בטיפול תומך.המשמעות בפועל היא שמתן כאח מומחה קליני קיבל הרשאות ממשרד הבריאות, בין היתר למתן הוראות לתרופות מסוימות לאיזון סימפטומטי ולפיכך הוא מוסמך לתת מענה בייעוצים פליאטיבים באופן עצמאי.

מנהל השירות ד"ר יוסיפוביץ שזכה בפרס מנכ"ל הכללית ופרס מנהל המרכז הרפואי בשנת 2018 אומר כי לשירות הפליאטיבי בכרמל יתרונות רבים. " השירות הפליאטיבי בכרמל נותן ייעוצים כמעט לכל מחלקות האשפוז ולמיונים השונים, ע"י צוות רב מקצועי הכולל, רופא, אח ועובדת סוציאלית ייעודיים ", אומר ד"ר יוסיפוביץ . "בנוסף, קיים אצלנו בכרמל שיתוף פעולה ייחודי עם הצוות לרפואה אינטגרטיבית (משלימה) בראשות פרופ' ערן אריה מנהל התוכנית לרפואה משולבת בשירות האונקולוגי במרכז הרפואי לין ".

אחת ההצלחות הבולטות של השירות היא שיתוף פעולה מלא וייחודי בין השירות הפליאטיבי לבין המכון ההמטולוגי בניהולו של ד"ר מאיר פרייס. חולים המטולוגים מופנים לשירות ע"י הצוות הרפואי והסיעודי של המכון ההמטולוגי, והם מקבלים מענה במספר דרכים: מענה מידי בזמן הטיפול או מענה דרך מרפאה פליאטיבית לחולים המטולוגיים. המרפאה הפליאטיבית מתקיימת בימי רביעי מזה כבר מספר שנים והיא נותנת מענה כוללני לחולים המטולוגיים בכל שלבי הטיפול, בתחילת הטיפול לחולים החדשים, בזמן הטיפולים ואף מלווה את המחלימים אשר מתקשים להמשיך בחייהם .

ד"ר אלכסנדר יוסיפוביץ מנהל השירות הפליאטיבי בכרמל

האח מתן אופיר התחבר לשירות  הפליאטיבי בשנת  2017 עד אז שימש כאח בפנימית ומדריך קליני. " מיד כשיצאתי לקורס הפליאטיבי נחשפתי לתחום הענק והמרתק הזה" מספר האח מתן . " הקסם של התפקיד הוא לנסות בדקות ספורות ליצור קשר טיפולי ולתווך למטופל את המצב הרפואי למרות הקושי, וראות מה ניתן לעשות כדי להקל עליו. יצירת הקשר מאפשרת ביסוס אימון טיפולי ולסייע למטופלים על הצד הטוב ביותר ".אומר מתן.

במדינות רבות בעולם כמו בריטניה, אוסטרליה, ספרד, שוויץ, ארה"ב, קנדה, סינגפור ואחרות הכינו בשנים האחרונות תוכניות לאומיות לטיפול פליאטיבי. המטרות וכיווני הפעולה משותפים לרוב המדינות וההמלצות בהתאם לשלב פיתוח השירותים הפליאטיביים בכל מדינה.

בישראל  מאז 2009 בה פרסם מנכ"ל משרד הבריאות חוזר המנחה את קופות החולים  להקים שירותים פליאטיבים וכלשונו: "טיפול רפואי ונפשי תומך לחולים במחלות חשוכות מרפא" והפעלת שירותי "הוספיס בית". בתי החולים נדרשו להפעיל שירותי ייעוץ פליאטיבי ולהגדיר צוות ייעודי אשר יכלול לפחות רופא, אח ועובד סוציאלי לפחות.

בשנת 2009 הוכרה מומחיות קלינית בטיפול תומך לסיעוד. ובשנת 2013 הוכרה תת התמחות בטיפול פליאטיבי לרופאים. עדיין, בישראל, במקומות רבים בהם יש שירות ייעוץ פליאטיבי, לעתים קרובות ניתן בידי איש צוות בודד ולא בידי צוות בין-מקצועי

אליזבט פרץ עוס"ית השירות ב- 5 שנים האחרונות מספרת, " נכנסתי לשירות הפליאטיבי מבלי להכיר אותו לעומק אבל מיד התאהבתי בעבודה בגלל האפשרות והיכולת להכיל את המטופל ומשפחתו במצבים רגישים. יש מטופלים שאני מלווה מיום האבחנה ועד שהם נפטרים שזה יכול להיות כמה שנים. אני מכירה ומלווה את כל המטופלים של המרפאה ההמטולוגית אצלנו בכרמל ואני מלווה מטופלים גם בהוספיס בית.  הוכח בכל העולם ", מסכמת העוס"ית אליזבט, "כי הטיפול הפליאטיבי מאריך חיים כי הוא מאפשר פחות סטרס וסבל למשפחה ולמטופל, ונותן להם איכות חיים ".

כששואלים את הצוות הפליאטיבי של כרמל במה הם גאים ובולטים הם עונים, " אנו גאים בצוות רב מקצועי מגובש שאוהב לעבוד ביחד ונותן מענה בהיבט הפיזי והרגשי לכל מחלקות בית החולים. אנו בולטים בקיום מרפאה פליאטיבית שהוקמה ע"י ד"ר אלכסנדר יוסיפוביץ ואליזבט פרץ העובדת סוציאלית, בתמיכת ד"ר מאיר פרייס, לטובת מטופלים של המכון ההמטולוגי. במרפאה זו אנו מלווים את המטופלים ומשפחותיהם המטופלים במכון ההמטולוגי בכל שלבי המחלה מרגע האבחנה ולאורך כל שלבי הטיפול. במרפאה זו, המתקיימת אחת לשבוע, אנו פוגשים את המטופל ומשפחתו לייעוץ משותף בין-מקצועי " .

לאחרונה הוגשה לפרסום עבודת מחקר בראשות פרופ' (מ"ק) ערן בן אריה מומחה ברפואת המשפחה ומנהל התוכנית לרפואה משולבת בשירות האונקולוגי במרכז הרפואי לין, לה שותפים צוות השירות הפליאטיבי בנושא, השפעת הטיפול המשולב אונקולוגיה אינטגרטיבית וטיפול פליאטיבי על איכות החיים של מטופלים המתמודדים עם מחלה ממאירה בשלב מתקדם.

ד"ר יוסיפוביץ המשמש כבר 11 שנה בהצלחה כמנהל השירות מסכם ואומר כי " רופא פליאטיבי מבחינתי זה אומר שליחות, זה אומר להיות יחד בסבל ובמצוקה של מטופל ולהבין גם מה קורה עם המשפחה. אנחנו מתעסקים במחלות ומצבים מאוד קשים עם פרוגנוזה קשה. בטיפול הפליאטיבי אנחנו עושים את הכל יחד, כדי שהתהליך יהיה עם כמה שפחות סבל ולנסות ולהביא קצת אור למטופל ולמשפחתו ".

עדי ישראלי:
Related Post