טיפ חדשות
  • דף הבית
  • ישראל
  • חיפה והסביבה
  • צרכנות
  • בריאות
  • כלכלה
  • משפט
  • תיירות
  • בילוי ופנאי
  • ספורט
  • דף הבית
  • ישראל
  • חיפה והסביבה
  • צרכנות
  • בריאות
  • כלכלה
  • משפט
  • תיירות
  • בילוי ופנאי
  • ספורט
מבזקי חדשות:
  • ריטריט כוכבות- סדנאות העצמה ספא ונופש במלון קראון פלאזה חיפה
  • תנועת אומ"ץ קוראת לקדם חוק שיחייב את הבנקים לשלם ריבית גבוהה יותר על יתרות הזכות, לטובת הציבור הרחב
  • הגדילו את החשיפה של העסק שלכם עם פרסום כתבות באתרים גדולים
  •  SUMMER SALE רשת H&O במבצע קיץ מטורף על אופנת הקיץ לנשים, גברים וילדים
  • מבצע ברשת NINE WEST: כל פריט שני ב – 99 ₪
  • ככה עושים שיחת זום ישר ממושב הנהג – ובלי הסמארטפון:Zoom משתלבת בחוויה הדיגיטלית החדשה של פורד ולינקולן
  • סיפור הצלחה: התחיל במכינה וסיים תואר הנדסאי תוכנה
  • היום לפני 43 שנה במלחמת לבנון הראשונה נערך קרב סולטן יעקב
  • חברת קוסמן ביוטי קיבלה לראשונה את הזיכיון הבלעדי לייבוא ושיווק מותג בישום היוקרה 'רוז'ה גלה פריז' (Roger&Gallet) בישראל
  • טעם חדש: חטיף חלבון בטעם חמאת בוטנים בציפוי שוקולד חלב מעולה
טיפ חדשות
  • דף הבית
  • ישראל
  • חיפה והסביבה
  • צרכנות
  • בריאות
  • כלכלה
  • משפט
  • תיירות
  • בילוי ופנאי
  • ספורט
  • דף הבית
  • ישראל
  • חיפה והסביבה
  • צרכנות
  • בריאות
  • כלכלה
  • משפט
  • תיירות
  • בילוי ופנאי
  • ספורט
תפוח אדמה כוכב המדורה…
ראשי » בריאות » תפוח אדמה כוכב המדורה…

תפוח אדמה כוכב המדורה…

7 במאי 2023 22:29

מאת: יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, וטכנולוגית מזון בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.

האסוציאציה הראשונה שעולה לנו לראש כשאומרים את צמד המילים ל"ג בעומר היא מדורה, ואחד המאכלים שמככבים במדורה הוא כמובן התפוח אדמה.

לתפוח אדמה בשנים האחרונות יצא שם של מאכל משמין ולא בריא. בכתבה זו נעשה סדר לגבי העובדות על תפוח האדמה, האם הוא באמת משמין, האם יש יתרונות תזונתיים בצריכתו ולסיום תקבלו מתכון טעים ובריא.

מאת: יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, וטכנולוגית מזון בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.

יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית חלי ממן צילום עצמי.

האם תפוח אדמה נחשב לירק?

תפוח אדמה נחשב לאחד המאכלים הנצרכים ביותר בעולם אחרי אורז, חיטה ותירס, ומהווה מצרך בסיסי בקרב בני אדם מכל העולם. ישנו בלבול ורבים מחשיבים את תפוח האדמה לירק וזאת מכיוון שהוא ממוקם לצד הירקות בסופר, ומכיוון שישנם סוגים שונים של סלטי ירקות שמכילים בתוכם גם תפוח אדמה. אך בשונה מירקות, תפוח אדמה מכיל כמות גבוהה של עמילן ולכן הערך הקלורי שלו דומה לערך הקלורי של מנת פחמימה, ולכן בארוחה אינו מהווה תוספת כירק.

בשנים האחרונות יצא לתפוח אדמה שם לא טוב והוא נתפס כמאכל משמין ולא בריא, אך בעצם זה לא מדויק.תפוח אדמה בגודל בינוני מכיל כ 120 קלוריות (לשם השוואה- פרוסת לחם מכילה כ 70 קלוריות, כלומר תפוח אדמה בינוני מכיל פחות קלוריות בהשוואה ל 2 פרוסות לחם). בנוסף תפוח האדמה מכיל סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B , ויטמין C, סידן, מגנזיום, זרחן ואשלגן.

תפוח אדמה בגודל בינוני מכיל כ 710 מ"ג אשלגן, מהווה כ 21% מהקצובה היומית של אשלגן המומלצת לגברים ו כ 27% מהקצובה היומית המומלצת לנשים. אשלגן הוא מינרל עירי בדם המשתתף בפעילותם הסדירה של תאי שריר ועצב.

אז למה יצא לתפוח האדמה שם של מאכל משמין ולא בריא?

למרות היתרונות של תפוח האדמה, הוא גם נחשב למאכל עם אינדקס גליקמי גבוה, במילים אחרות, אכילה של תפוח אדמה מעלה מהר את רמות הסוכר בדם. מדד זה נוגע בעיקר לחולי סכרת אך גם למי שמעוניין בירידה במשקל. חשוב לדעת שבישול מוריד את האינדקס הגליקמי של תפוח האדמה וכן הוספה של שומן כגון שמן זית, קנולה, חמאה וכו'

בנוסף לכך, לתפוח אדמה יש טעם ניטרלי ולכן בעת הכנתו אנו מוסיפים לו לרוב תבלינים ושומנים שמעלים את הערך הקלורי שלו.

סיבה שנייה היא שהרבה פעמים אנו צורכים את תפוח אדמה בצורה של פירה או צ'יפס. בשתי צורות אלה אנו מכניסים שומן בהכנת המתכון (אם זה הטיגון של הצ'יפס או חמאה של הפירה) ובכך שוב מעלים את התכולה הקלורית של המנה, כמו כן, צורת ההגשה של מאכלים אלו מביאה לאכילה של כמות גדולה של תפוחי אדמה כדי לשבוע וגם זה מעלה את הצריכה הקלורית. לדוגמה 15 מקלות של צ'יפס מכילים את אותה כמות קלוריות כמו תפוח אדמה בינוני.

תפוחי אדמה מדורה באדיבות חלי ממן.
צילום יחסי ציבור

אז איך אפשר לשלב את תפוח האדמה בתפריט בצורה מאוזנת ובריאה?

  1. שלבו את תפוח האדמה עם מנת חלבון, דבר שגם יאזן את העלייה ברמות הסוכר בדם, וגם יתרום לתחושת שובע לאורך זמן.
  2. העדיפו להכין את תפוח האדמה בבישול או אפייה על פני הכנה בטיגון.
  3. במידה ומכינים תפוח אדמה ויש צורך בתוספת שמן שימו כמות מדודה של שמן והעדיפו שמן זית שנחשב לבריא יותר. במידה ומכינים תפוח אדמה מוקרם נסו להכינו עם שמנת דלה בשומן.
  4. נסו להכין את תפוחי האדמה בצורתם השלמה ובכך תדעו כמה יחידות של תפוח אדמה אתם צורכים.
  5. במידה ובחרתם לצרוך תפוח אדמה בצורת צ'יפס או פירה- את הצ'יפס נסו לאפות בתנור במקום לטגן, כך גם תפחיתו את כמות השמן, ובמקרה של פירה הוסיפו חלב על פני שמנת, מדדו את כמות החמאה שמוסיפים ותהיו בבקרה לגבי כמות הכפות שאתם שמים בצלחת, 5 כפות של פירה יכילו כ 140 קלוריות.
  6. הכינו מתכונים של תפוחי אדמה הכוללים שילוב של ירקות במתכון עצמו כגון שומר, קולורבי, פלפלים בצבעים שונים. הירקות תורמים סיבים תזונתיים ומקטינים את כמות הפחמימה הנאכלת בכל מנה וכך אנחנו עוזרים למתן את עליית הסוכר בדם המושפעת מהעמילן בתפוח האדמה.

להלן מתכון באדיבות חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא:

תפוח אדמה ושומר אפויים עם עשבי תיבול

מרכיבים:

2 תפוחי אדמה בגודל בינוני 2 ראשי שומר בגודל בינוני

ענף קטן של רוזמרין 2 ענפי טימין קטנים

כפית שמן זית 2 שיני שום כתושות

מלח, פלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לחצאי עיגול בעובי אצבע.

מנקים ושוטפים את ראשי השומר וחותכים אותם לפרוסות דקות.

מערבבים בקערה את תפוחי האדמה, את השומר, את עשבי התיבול, את השום ואת התבלינים.

מכניסים לתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים בנייר כסף ואופים בחום בינוני  בטורבו כחצי שעה.

בתאבון !

ל"ג בעומר תפוח אדמה
« פוסט קודם
פוסט הבא »
טיפ יומי
9 ביוני 2025 זהבה הופמן

ולנו יש פלאפל! היום שמוקדש למאכל הלאומי

ליום הפלאפל הבינלאומי שיתקיים ב- 12.6- חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא מנדבת מניסיונה עובדות וטיפים


היפוקמפוס - Data Marketing ומסעות לקוח
אודות טיפ

אתר החדשות Tip היה מראשוני אתרי החדשות באינטרנט בישראל בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת. האתר הביא סיפורים בלעדיים בצד ידיעות חדשותיות ממגוון נושאים. לאחר פעילות של כמה שנים האתר נסגר .

דווקא בימים אלה, שבהם עוברת התקשרות הישראלית טלטלה עזה, חשנו צורך בחידוש הפורמט של אתר חדשות בלתי תלוי, המביא לגולשים את מבחר החדשות ובצידם הטיפים החמים של הרגע.

 

הגינות ויושרה עיתונאית

אנו מבטיחים להימנע ככל שניתן מהעלאת תכנים פוגעניים, מהצגת ידיעות המבוססות על שמועות, כי אנו נאמנים לאתיקה העיתונאית האחת והיחידה: לדווח את האמת, בזמן הנתון, בהגינות וביושרה עיתונאית.

מנהל האתר, יובל פלג, עיתונאי ותיק ומרצה לעיתונות באוניברסיטאות ובמכללות אקדמיות, יחד עם צוות הכותבים ישמרו על הכללים האלה ויהיו פתוחים וקשובים לכל בקשה, פנייה או הערה על תוכני האתר.

צור קשר

ניתן ליצור איתנו קשר באמצעות המייל:

[email protected]

מערכת האתר פועלת על פי חוק ומכבדת את זכויות היוצרים – לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים – אם זיהיתם יצירה שלכם באתר אתם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט [email protected]

גלילה לראש העמוד