האם אי פעם תהיתם לגבי הטעם מעורר התיאבון של בשר מעושן, גבינה או אפילו ירקות? איך אפשר להשיג את הטעם הייחודי והממכר הזה? באמצעות מעשנה כמובן! מכשיר בישול ייחודי שצבר פופולריות בקרב חובבי בישול ובעיקר, בשרים. והיום, הוא זמין אפילו יותר מבעבר וכל אחד יכול לרכוש אותו לביתו וללמוד כיצד להפיק ממנו את המיטב.
מהי מעשנה ולמה כדאי ללמוד להשתמש בה?
מעשנה היא מכשיר בישול שמטרתו לבשל מוצרי מזון שונים בטמפרטורות נמוכות לאורך זמן, וכך להקנות טעם מעושן ייחודי. אמנות עישון המזון מתוארכת לימי קדם כאשר אנשים השתמשו בשיטה זו כדי לשמר בשר שצדו, ירקות ועוד. כיום, המעשנה ידועה ביכולתה לשפר את הטעם והמרקם, והיא נחשבת בחירה פופולארית עבור חובבי קולינריה בכל רחבי העולם. על אחת כמה וכמה, כאן בישראל, מדינת העל האש!
אבל למה לא להסתפק בגריל בלבד? ובכן, כאשר משווים מעשנה לגריל, ישנן מספר תכונות שכדאי לקחת בחשבון:
- שיטת הבישול – בראש ובראשונה, תהליך הבישול במעשנה מתקיים בטמפרטורה נמוכה ובתהליך איטי. תהליך זה מאפשר פירוק רקמות בבשר, והתוצאה היא מרקם רך ועסיסי. גריל, לעומת זאת, משתמש בחום גבוה כדי לבשל מזון במהירות, כך שהמרקם הרך לא תמיד מתקבל.
- טעם ייחודי – על ידי שימוש בשבבי עץ אשר משפיעים על הטעם והניחוח של הבשר, המעשנות מחדירות למזון טעם עשיר ומעושן שכמעט בלתי אפשרי להשיג בדרכים אחרות. כך, ניתן להיעזר בשיטה זו לא רק על בשרים אלא גם על גבינות, דגים וירקות.
- דגמים רבים – חדשים בעולם העישון? אתם לא צריכים להתחדש כבר עכשיו בדגם המעשנה היקר ביותר בשוק. בצעו סקר שוק מקיף למציאת הדגם שיענה על הצרכים שלכם כרגע כמעשנים מתחילים ולאחר שתצברו מספיק ניסיון, תוכלו לעבור אל השלב הבא.
סוגי מעשנות שכדאי להכיר
כיום ניתן אף לבחור בין מעשנה רגילה ובין מעשנה חשמלית המאפשרת תהליך בישול ידידותי יותר עבור מי שמסתבך מעט עם תהליך הדלקת וכיבוי האש. כך, ההבדל הבולט ביותר טמון במקור הדלק ובבקרת החום. מעשנה מסורתית משתמשת בפחם, שבבי עץ או כדוריות מיוחדות כמקור דלק ודורשת בקרת טמפרטורה ידנית על ידי התאמת פתחי האוורור לאורך כל תהליך הבישול. מעשנה חשמלית לעומת זאת, משתמשת בחשמל כמקור האנרגיה והדבר נכון גם לגבי בקרת החום. מכיוון שהמערכת חשמלית, הכל הופך קל ופשוט יותר.
מבחינת תחזוקה וקלות שימוש, מעשנות חשמליות נחשבת ידידותיות יותר למשתמש מאשר מקבילותיהן המסורתיות. הן דורשות הרבה פחות התעסקות, בסך הכל לחיצת כפתור אחת וניקוי מידי פעם. עם זאת, יש שיגידו כי אין תחליף לטעמים הנפלאים שמעניקה מעשנה מסורתית למאכלים השונים, כך שגם אם הדבר דורש מעט התעסקות אין ספק שזה שווה.