למעלה מ-500 איש, מ-40 מדינות בעולם מכל העולם (מיפן במזרח, אתיופיה וקניה באפריקה, קנדה וארה"ב, אמריקה הלטינית, אירופה וישראל) משתתפים השבוע בכנס הבינלאומי לפנימיות והשמה חוץ ביתית, בנושא אתגרים בחינוך וטיפול בילדים, בני נוער וצעירים בחברה רב תרבותית, שמתקיים בקריה האקדמית אונו.
בכנס שיימשך שלושה ימים, יוצגו פרויקטים ותוכניות שונות, לצד בעיות ואתגרים, עימם מתמודדים אנשי אקדמיה בתחום החינוך, הרווחה והטיפול, מנהלי פנימיות וכפרי נוער, מהארץ ומחו"ל.
"אני איש של מספרים", אמר מייסד ויו"ר הפורום הציבורי כפרי הנוער והפנימיות בישראל, חתן פרס ישראל, אבי נאור. "המספר הזה, שהיכה בי לפני 20 שנה, ולצערי לא יורד מאז, הוא 330 אלף, מספרם המוערך של ילדים ונוער בסיכון. זה אמור לשים דגל אדום לכל אזרח או לממשלה. ילדים אלה לא בחרו להיות בסיכון. הם נולדו בשכונה, סביבה או במשפחה ששמה אותם בסיכון. אלה ילדים שיש להם את כל הזכות המשפטית לצאת מהמעגל המסוכן בהם הם נמצאים כיום. ילדים עם פוטנציאל אדיר, להיות חלק מהחברה הישראלית. זה יכול להיעשות, זה ניעשה, אבל צריך להיעשות עוד יותר".
מנכ"ל משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, ד"ר אביגדור קפלן, אמר כי בישראל יש היום יותר מידי ילדים שנמצאים במוסדות חוץ ביתיים. "המטרה שלנו היא לצמצם את המספר הזה של הילדים. הממשלה עוסקת בכך ורואה חשיבות רבה בהגנה על אותם ילדים. הגדלנו את התקציבים בנושא וכיום מושקעים 130 מיליון ₪ בפנימיות הרווחה. אנחנו עובדים על הגדלת התקציב והרחבת התוכניות לנערים, כדי לאפשר להם להתחיל חיים עצמאיים אחרי הפנימייה. תוכניות אלה כוללות הכשרה לשילוב בצה"ל, זכויות סוציאליות ועוד. אנחנו בונים על תוכנית אימונים מקצועית לילדים, שתעזור להם להשיג כלים בחייהם הבוגרים. אנו מתמודדים עם אתגרים רבים, אבל אנו נחושים להתמודד איתם ולהצליח בהם, בזכות השותפים שלנו".
יו"ר הכנס, נשיא הארגון הבינלאומי לחינוך פנימייתי FICE, פרופ' עמנואל גרופר, המשמש כסגן דיקן הפקולטה למדעי הרוח והמנהל האקדמי של בית הספר לחינוך וחברה בקריה האקדמית אונו, אמר כי FICE הינו הארגון הבינלאומי היחיד, שעוסק ברווחתם של ילדים ובני נוער שלומדים ומתגוררים בקהילות מחוץ לבית, בכפרי נוער ובפנימיות.
"אני גאה שהקריה האקדמית אונו, מוסד אקדמי רב תרבותי, מארח אירוע חשוב זה, שמקיים דיונים בהם משתתפים נציגי ממדינות רבות בעולם, בנושאים מגוונים של טיפול בנוער בסיכון, מודלים חדשניים בחינוך פנימייתי ותחומים נוספים, שהמשותף להם הוא ההתמקדות בטובת הילד". פרופ' גרופר נחשב למומחה בעל שם עולמי בתחומי החינוך והטיפול בילדים ובני נוער במסגרות פנימייתיות וחוץ ביתיות.
בישראל כ-330 אלף ילדים ובני נוער המוגדרים בסיכון (כ-16% מכלל הילדים ובני הנוער). כ-10 אחוז מהם, בגילאי 5-18 נמצאים במסגרות ובסידורים חוץ ביתיים (כ-22,000 בכ-50 כפרי נוער של המנהל לחינוך התיישבותי במשרד החינוך; כ-7,500 בכ-130 פנימיות של משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים; וכ-3,500 במשפחות אומנה).
הכנס שיימשך עד סוף השבוע בקריה האקדמית אונו , מתקיים בשיתוף המינהל לחינוך התיישבותי במשרד החינוך, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, הפורום הציבורי כפרי הנוער והפנימיות בישראל והקריה האקדמית אונו ובחסות עמותות "ילדים בסיכוי", "אפשר", "דרך הכפר", ג'וינט ישראל – אשלים, מכון חרוב, הסתדרות המורים והעמותה למען פנימיות הרווחה.