האנשים הקטנים שבחיינו גדלים הרבה יותר מהר ממה שהיינו רוצים ומגלים אט אט כל דבר בפעם הראשונה. בשלב שבו חלב האם ותחליפי החלב השונים כבר אינם מספיקים בכדי לספק את האנרגיה הדרושה להתפתחותם, מגיע הזמן להכיר להם מאכלים שונים בשלב הידוע כטעימות ראשונות.
ככל שלב בהתפתות התינוק גם שלב זה יכול להיות מעט מפחיד לנו כהורים ומלא חששות. ביקשנו משלי לביא, יועצת להתפתחות תינוקות מבית המותג NUBY לתת לנו טיפים חשובים שיעזרו לנו לקחת את הצעד הקולינארי הראשון יחד עם התינוק!
הגיל שנכון להתחיל
תזונת התינוק בחצי השנה הראשונה לחייו צריכה להיות חלב אם או תמ"ל בלבד. על פי המלצות משרד הבריאות ניתן לחשוף תינוקות למזון מוצק במרקם רך החל מגיל 4 חודשים. כשתינוק מגיע לגיל 6 חודשים גופו זקוק לתוספי מזון, וויטמינים ומינרליים נוספים לצורך התפתחותו. התינוקות הופכים בשלב זה ליותר תנועתיים וזקוקים למרכיבי מזון נוספים על מנת "לעמוד" במאמץ ובאנרגיה הדרושה להתפתחותם התקנית, שכן הנקה ותמ"ל כבר אינם מספקים את כל הדרוש לגופו של התינוק בגיל 6 חודשים. כמו כל שלב בחייו של התינוק גם המעבר לתזונת מוצקים צריך להיות הדרגתי. תחילה כטעימות ולא ארוחה שלמה משום שנרצה לחשוף את התינוק שלנו למרקמים אחרים, לבדוק אלרגיות למזון וגם לאפשר למערכת העיכול הסתגלות למרקם והרכבי מזון חדשים.
איך נדע שהתינוק שלנו מוכן לטעימות?
גיל התינוק – כשהתינוק שלנו לפחות בן 4 חודשים
התינוק שלנו מראה רצון לאכול כשאנחנו אוכלים ואף שולח ידיים לכיוון האוכל שלנו.
מתקיים קשר עין – יד – התינוק מצליח לאחוז בחפצים ולהכניס את ידיו וחפצים לפיו
ראשו של התינוק יציב והוא מסוגל לזקוף אותו – על מנת שהמזון יוכל לרדת למטה לכיוון הקיבה
התינוק מסוגל לשבת עם תמיכה שלנו . התינוק מסוגל להעביר מזון בפה מצד לצד.
חשוב לזכור – כל תינוק הוא שונה! שימו לב לתגובות התינוק שלכם במהלך הטעימות אם התינוק מראה התנגדות אל תכריחו. אנחנו לא רוצים ליצור רתיעה ממזון מוצק. הפעילו שיקול דעת והמשיכו לפי הקצב של התינוק שלכם.

מה נותנים בטעימות?
יש לזכור כי טעימות הן רק טעימות (!) כמות של 2-4 כפיות מספיקות בכדי להכיר לתינוק את טעמו ומרקמו של המזון וגם כדי לשלול אלרגיה למזון ספציפי. ניתן את המזון במרקם מחיתי דייסתי, אחרי שהתינוק מתרגל למרקם אפשר ורצוי לעבור גם למרקמים גסים יותר. לפי המלצות משרד הבריאות רצוי להתחיל בפירות וירקות המכילים ויטמינים רבים, מזונות עשירים בברזל כגון בשר, הודו, דגים, קטניות וכדומה. ביצים ניתן לשלב מגיל 6 חודשים כשהן מבושלות היטב וגם מוצרי חלב שאינם חלב ניגר רצוי לתת בכמויות קטנות.
כמו כן, כיום המלצות משרד הבריאות הן לתת לתינוק גם מהאוכל הביתי המשפחתי על מנת להכיר לו טעמים נוספים ולשלב אותו בארוחות המשפחתיות.
מאדים? מבשלים? אופים? הכל הולך!
כיוון שמטרתו של שלב הטעימות הוא רק לחשוף את התינוק למרקמים נוספים, לבדוק אלרגיות ולהכיר למערכת העיכול אוכל מוצק, אין חשיבות גדולה לצורת ההכנה. העניין החשוב יותר הוא הקפדה על מרקם מחית חלק וללא גושים. פירות וירקות נקלף מקליפתם. פירות ניתן לטחון כפי שהם (אפשר גם לאדות) ואילו ירקות עדיף לאדות או לבשל עד שהופכים רכים. ניתן לטחון בבלנדר, מעבד מזון, בלנדר מוט או ידנית.
מה לגבי מלח? תבלינים? אבקת מרק?
בעבר ההמלצה הייתה לא להוסיף כלל מלח ותבלינים לאוכל של התינוק כדי לא "להרוס" את טעמו הטבעי. עם זאת, במידה ונרצה להאכיל את התינוק מהאוכל הביתי המשפחתי לא נוכל להימנע מתבלינים ומלח. ההמלצה על הימנעות משימוש במלח או באבקת מרק נובעת מכך שרוב המזון בארץ עובר הכשרה בתהליך המשולב במלח. בנוסף, מי הברז בישראל מכילים אף הם נתרן. שילוב בין המים, תהליך ההכשרה עם תוספת של נתרן במלח לבישול או אבקת מרק עלול לגרום לכך שהמזון יכיל כמות גדולה של נתרן. מחקרים מצאו שלרמת נתרן גבוהה עלולה להיות השפעה על עליית לחץ הדם של תינוקות.

איך מגישים את הטעימות?
זמן החשיפה לטעימות הוא חשוב מאוד. נבחר זמן בו התינוק שלנו רגוע ולא עייף או רעב, בין הארוחות ולפחות שעה אחרי הארוחה. שלב זה הוא גם הזדמנות מעולה לחיזוק מוטורי של התינוק שלנו. הכנסה של כפית, יד או מוצץ טעימות לפה כשעליהם מזון מהווה התנסות מוטורית ותחושתית חשובה. בנוסף, התמודדות של תינוק עם לכלוך הוא הזדמנות מעולה להתנסות וחשיפה של התינוקות למרקמים ותחושות. אל תכניסו את הכפית לפיו של התינוק ותנו לו לעשות זאת בעצמו! שימו את הכפית עם המחית מול פיו של התינוק ואפשרו לו לעשות פעולה יזומה של פתיחת הפה והנעת הצוואר לכיוון הכפית. כשהתינוק עושה את הפעולה בעצמו גם מיקום האוכל על פני הלשון משתנה. בלוטות הטעם נמצאות בקצה הלשון, מסביבה וקרוב ללוע.
השתמשו ב-2 כפיות – אחת לתינוק ואחת עבורכם. כאמור, העמסת מחית על הכפית והובלתה לפה היא תרגול מעולה של קשר עין יד ומוטוריקה גסה של התינוק שלכם. בנוסף זהו צעד חשוב לעצמאותה וחיזוק הערך העצמי של התינוק – פעולה ששכרה בה כי התינוק מרגיש את התמורה שיש בפעולה באופן מידי.
תנו לתינוק להתנסות ולחוש את האוכל – הניחו את קערת האוכל מול התינוק והניחו לו לטבול את הידיים ולהכניסם לפה. זוהי התנסות מדהימה במרקמים ותחושות וגם תרגול קשר עין יד.
התינוק מעדיף את האצבע במקום כפית – מעולה! אפשר להשתמש באצבע שלכם וגם בשלו – כל תינוק והקצב שלו.
מרחו חלק מהמחית סביב הפה של התינוק – התינוק יניע את הלשון במטרה ללקק את האוכל, הנעת הלשון היא חשוב גם כדי להעביר את האוכל בתוך הפה. בנוסף, תרגול של הנעת הלשון יעזור לתינוק בהמשך לדיבור ולאכילה מורכבת יותר של מרקמים גזים יותר.
מוצץ טעימות / נגיסון – יכול לשמש ככלי עזר משלים לטעימות כדי לחשוף את התינוק לטעמים נוספים ואוכל במרקם קשיח תוך שמירה על בטיחות התינוק שלכם מסכנת חנק ממזון נוקשה. בנוסף המוצץ עשוי לעזור לתינוקות חלשים מוטורית לקשר עין – יד – פה ושיפור יכולת האחיזה.
*שימו לב – אין לחשוף תינוקות לדבש וחלב ניגר לפני גיל שנה.