ורטיגו הוא מצב רפואי אשר יוצר תחושה של תנועה, המלווה לרוב בסחרחורת, אובדן שיווי משקל ובחילות. ורטיגו משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם, ולא מעט אנשים סובלים ממנו ברמה המשפיעה בצורה ישירה ומהותית על איכות החיים שלהם ולכן בשנים האחרונות בוצעו עשרות מחקרים שונים אשר המטרה שלהם היא להבין את הורטיגו ולהציע את הטיפול הנכון והיעיל ביותר עבור אלו שסובלים מכך.
מה גורם לורטיגו?
ורטיגו נוצר עקב שיבושים במערכת שיווי המשקל של הגוף, הנוגעים בעיקר לאוזן הפנימית, שאחראית על זיהוי התנועה וההתמצאות במרחב. הסוג הנפוץ ביותר של בורטיגו ידוע בשם BPPV, והוא נגרם על ידי תזוזה של גבישים זעירים באוזן הפנימית, אשר אמורים להיות אחראיים על שיווי המשקל. מעבר לכך, יכולות להיות סיבות נוספות לורטיגו כמו מחלת מנייר, דלקת עצב וסטיבולרית ומיגרנות.

מה אפשר לעשות כדי לטפל בורטיגו?
כאמור, בשנים האחרונות בוצעו מחקרים רבים בתחום ולכן היום ניתן למצוא כמה אופציות שונות לטיפול בורטיגו:
- התערבות תרופתית: שימוש בתרופות כמו אנטיהיסטמינים אשר יכולות להפחית סחרחורת ובחילות הקשורות לסחרחורת, תרופות מסוג בנזודיאזפינים אשר עוזרות לשלוט בתסמיני ורטיגו על ידי דיכוי מערכת העצבים, תרופות נגד הקאות, Betahistine אשר משפרת את זרימת הדם לאוזן הפנימית ועשויה גם לעזור למחלת מנייר וכדומה.
- פיזיותרפיה: פיזיותרפיה יכולה להיות כטיפול שיקום וסטיבולרי שהוא למעשה צורה מיוחדת של פיזיותרפיה המתמקדת בתרגילים ובתנועות לשיפור שיווי המשקל ולהפחתת תסמיני הורטיגו. הוא כולל תרגילי ייצוב מבט, אימוני שיווי משקל ותרגילי התרגלות. בנוסף, ניתן לבצע הליכי מיקום מחדש של הקנלית באמצעות תמרונים שונים אשר מטרתם היא למקם מחדש את הגבישים שנעקרו באוזן הפנימית ולייצב את המערכת הזו.
- התערבויות כירורגית: הליכים כירורגים מבוצעים במקרים קיצוניים בהם יש השפעה מהותית על איכות החיים של המטופל, והם יכולים לכלול פירוק שק אנדולימפטי אשר מבוצע בדרך כלל לסובלים ממחלת מנייר כדי להפחית את לחץ הנוזלים באוזן הפנימית, ובכך להקל על תסמיני הורטיגו או במקרים חמורים מאוד, קטיעה של העצב הוסטיבולרי.
- שינויים באורח החיים: שינויים בתזונה הכוללים הפחתת צריכה של נתרן עשויים לסייע בניהול חוסר איזון של הנוזלים באוזן הפנימית הקשורים למחלת מנייר. בנוסף, מתח יכול להחמיר את תסמיני הסחרחורת, כך שטכניקות הרפיה כמו מדיטציה, יוגה ותרגילי נשימה עמוקה יכולות להיות מועילות מאוד לסובלים מורטיגו.
- טיפולים אלטרנטיביים: ישנם טפולים אלטרנטיביים רבים אשר יכולים לסייע מאוד לסובלים מורטיגו כמו דיקור סיני, טיפול כירופרקטי הכולל התאמות של עמוד השדרה ועוד.
מעבר לכך, ישנם טיפולים נוספים הנחקרים כרגע אך תמיד עדיף קודם כל להתחיל עם טיפולים טבעיים ולא פולשניים, ורק במקרים חמורים מאוד בהם הטיפולים הללו לא עוזרים לחשוב על טיפולים תרופתיים או פולשניים.
למידע נוסף לחצו – טיפול ורטיגו