ח"כ אבי דיכטר יו"ר ועדת חוץ וביטחון וח"כ עמיר פרץ יו"ר ועדת המשנה לבחינת מוכנות העורף לחירום ביקרו היום (8.2) במוקד הלאומי המשולב של מד"א בקרית אונו. הביקור התקיים לבקשת ח"כ עמיר פרץ שרצה לקיים סיור למידה בארגון. במהלך הביקור קיבלו סקירה נרחבת מפי מנכ"ל מד"א אלי בין על מגוון פעילות הארגון, בהם שירותי הדם של מד"א ופרויקט 'נאמני חיים', שמסגרתו גויסו עד כה 21,000 בעלי הכשרה רפואית, אשר מוזעקים באמצעות אפליקציית מד"א למתן טיפול מציל חיים באירועים הנמצאים בקרבתם. כמו כן קיבלו חברי הכנסת סקירה על הפעילות המבצעית של הארגון, הכוללת למעלה מ-1,000 אמבולנסים וניידות טיפול נמרץ, כ-500 אופנועים, אופניים חשמליים, שני מסוקים, למעלה מ-16,000 מתנדבים, מהם כ-6,000 מתנדבי נוער.
בנוסף, קיבלו הסבר על מוקד החירום של מד"א – מוקד 101, במהלכו התרשמו רבות מכמות הפניות בהן מטפלים אנשי מד"א 24 שעות ביממה: בכל 15 שניות מתקבל שיחת חירום במד"א כאשר כל שיחה נענית בתוך פחות מ-4 שניות, בכל 38 שניות מוזנק אמבולנס, ובסך הכול למעלה מ-2 מיליון שיחות חירום בשנה. ח"כ עמיר פרץ, התרשם ממהירות התגובה של מד"א במיוחד, כאשר התקשר בעצמו למוקד החירום, על מנת לבחון את זמן ההמתנה על הקו ונענה בתוך פחות משתי שניות.
במהלך הביקור, עברו סקירה נרחבת על אתגרי הארגון. חברי הכנסת התעניינו בכך שמד"א אינה מחוברת למערכת ה"רדיו הלאומי" שמחברת בין המשטרה, צה"ל, מכבי אש, קב"טים גופים נוספים. אי חיבור מד"א אל המערכת מהווה בעיה הן בשגרה והן בחירום, מפני שהמפקדים בשטח לא יכולים לתקשר עם אנשי הרפואה. חברי הכנסת למדו שהבעיה נובעת מכך שהתקציב שהושקע בעניין על מנת לחבר את מד"א הועבר לגופים ביטחוניים אחרים. כמו כן, כיום למד"א אין אופציה להעביר מידע מסווג בזמן חירום משום שאין ברשותה מכשירי קשר מוצפנים. בנוסף עלה בביקור סוגיות אי התקצוב של מד"א על ידי המדינה
יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ אבי דיכטר: "תמיד מרשים לבוא ולשמוע על ארגון מגן דוד אדום, למד"א יש אחריות לאומית מצד אחד וחוסר מחויבות של המדינה מצד שני. אנחנו צריכים לבחון את תקצוב מד"א, חוסר המחויבות הוא לא סביר בתחום שהוא כל כך ייחודי. בנוסף סוגית ה'רדיו הלאומי' חייבת להיפתר בהקדם. ההתנהלות כיום כמו ב'מגדל בבל' וזה צריך להפסק, אנו נפעל למציאת פתרון".
יו"ר ועדת המשנה לבחינת מוכנות העורף לחירום, ח"כ עמיר פרץ: "האזרח מהשורה יכול להניח שהבריאות בחירום היא באחריות המדינה – אבל בזמן שמשימות הארגון הן לאומיות, הוא אינו ממשלתי והתקציבים אינם של המדינה, בשעת משבר כלכלי עולמי כשהתורמים יעלמו ובשעת חירום מבצעי כשחצי מכוח האדם של מד״א יגויס לצה״ל, רפואת החירום תעמוד בפני שוקת שבורה. נחשפנו היום לעשייה המרשימה של מטה וצוותי מד״א, לצד כמה בעיות עומק כמו הרדיו הלאומי, פערי גיוס בחירום, אמבולנסים ממוגנים שרובם יצאו מכלל שימוש בשנה הקרובה, פעילות בנק הדם בחירום ועוד. נמשיך במעקב לסגירת הפערים ולהבטחת בריאות האזרחים גם בחירום וכל הבעיות הללו יזכו לטיפול מיידי בועדת המשנה לבחינת מוכנות העורף שבראשותי״
מנכ"ל מד"א, אלי בין: "אנו מברכים על הביקור של חברי ועדת חוץ וביטחון ומודים להם על הרצון להמשיך להתעמק ולהכיר את פעילותו של מד"א, ארגון ההצלה הלאומי של מדינת ישראל ולהתרשם מההון האנושי המרכיב אותו. אני מודה ליושבי הראש, הח"כים דיכטר ופרץ, על שיתוף הפעולה הפורה והנכון שיש בין הוועדות לבין מד"א. בפני הארגון עומדים אתגרים רבים איתם נאלץ להתמודד וזאת ללא קבלת תקצוב מהמדינה. אני קורא למקבלי ההחלטות לפתור בהקדם את סוגית התקצוב של הארגון ובפרט את בעיית אי החיבור למערכת ה"רדיו הלאומי" והאמבולנסים ממוגני הירי".
סיור ועדת המשנה לבחינת מוכנות העורף לחירום של ועדת חוץ וביטחון במד"א – צילום דוברות מד"א