מאות ממוקירי זכרו של פרודרומוס כריסטו פאפאוואסיליו, השתתפו אמש [ב'] בטקס חנוכת הכיכר, הנושאת את שמו של האיש שכונה בפי חבריו הישראלים "פאפא". בין המשתתפים ילדיו, נכדיו וניניו של פאפא, ראש עיריית לימסול, חברי הפרלמנט הקפריסאי, שגרירת קפריסין בישראל, ראש עיריית חיפה, חברי ארגון מעפילי קפריסין, אנשי ים וספנות ושגרירי קפריסין בישראל לדורותיהם.
חנוכת הכיכר התקיימה במסגרת האירועים לציון מלאת 70 למדינת ישראל, המתקיימים בחיפה, שהייתה שער הכניסה דרכו נכנסו העולים למדינת ישראל.
יו"ר ועדת השמות העירונית פרופ' יוסי בן ארצי פתח את הטקס באמרו, כי ההחלטה להנציח את פאפאוסיליו הייתה מהמהירות והקלות שהתקבלו ע"י הוועדה בראשה הוא עומד שנים רבות. גם הבחירה במיקום הראוי להנצחתו של האיש המיוחד הזה הייתה קלה ומתבקשת בסמוך לים ולמוזיאונים הקשורים בו: חיל הים, העפלה והמוזיאון הימי הלאומי ובסמוך למערת אליהו המקודשת לבני כל הדתות ותואמת את אישיותו של פאפא, שפעל למען בני כל הדתות מתוך אהבת אדם.
מנכ"ל צים לשעבר וחברו האישי של פאפא ד"ר יורם זבה: "פאפא סומן כבר בילדותו כמנהיג והפך לכזה בגיל צעיר תחילה כלוחם בנאצים ולאחר מכן כשסייע לעצורי המחנות, תוך סיכון עצמי משום שלא היה יכול לעמוד מנגד מול הסבל האנושי של העצורים".
שגרירת קפריסין בישראל סאלינה סמבוס: פאפא היה אדם יוצא דופן שעשה את המעשה הנכון, מתוך אהבת אדם ואמונה, כי ליהודים מגיעה מדינה עצמאית, ובכך הפך מופת לערכים של כולנו. חנוכת הכיכר על שמו נעשית בתקופה בה היחסים בין קפריסין לישראל טובים מאי פעם, וממשיכים להעמיק. אין לי ספק כי פאפא משקיף עלינו מהמקום בו הוא נמצא עכשיו בסיפוק וגאווה.
ראש עיריית לימסול, ניקוס ניקוליידיס: בהנצחתו של פאפא אנו מחזקים את הברית בין הערים שלנו בשנה ה – 70 להקמתה של ישראל. פאפא מסמל בדמותו את הקשר ביננו לישראל המבוסס על כבוד וערכים משותפים. פאפא היה הדמות הבולטת ביותר מבין מאות קפריסאים שסייעו ליהודים במחנות ויחד אתו אנו מנציחים גם אותם ואת מעשיהם.
כריס פאפאוואסיליו בנו של פאפא הודה במילים נרגשות על הנצחתו של אביו ואמר כי הכבוד הוא לא רק שלו אלא של קפריסין כולה. פאפא, אמר כריס, אהב את ישראל וחש גאווה בכך שהיה שותף לסיפור הקמתה. פאפא היה אידאליסט והומניסט שלא הבין כיצד בריטניה, שלחמה בנאצים הקימה מחנות מעצר לאלו, ששרדו את התופת ועל כן פעל בכל דרך אפשרית למען הפליטים שנאלצו לגלות מארצם. בשנת 1974 התהפך הגורל סיים כריס את דבריו ופאפא הפך פליט במדינתו, לאחר שהטורקים כבשו את פמגוסטה עיר הולדתו. בימים אלה התגייסו למענו חבריו הישראלים וסייעו לו להקים בית בלימסול.
ראש העיר יונה יהב: אנו מצווים מהתורה להוקיר את מי שעשה לנו טוב, ועל כן הנצחנו בחיפה שלוש מדינות, שסייעו ליהודים בתקופה השואה: דנמרק, בולגריה והפיליפינים ופאפא אחד – שהחליט לפעול נגד העוול שנעשה לפליטי השואה. במקום הזה יעברו אלפי אנשים שירצו לדעת מי היה פאפא וכך ילמדו על מעשיו ודמותו לה אני מצדיע בשמי ובשם כל תושבי העיר והמדינה.
צילום מהטקס: דוברות עיריית חיפה