מדי שנה נכרתים ברחבי העולם כ- 50 מיליון דונם של יערות (כגודלה של מדינה כמו קוסטה ריקה), דבר המוביל לעלייה של 8% בפליטת גזי חממה ובהמשך לפגיעה הרסנית בכדור הארץ בעקבות ההתחממות הגלובלית. מדובר בהשתלשלות אירועים, שבהמשך גורמת גם לפגיעה ישירה באוכלוסיית העולם. אלא שרבים אינם מודעים כלל ליתרונות הרבים של שימור אותם יערות, וזאת לאור הניתוק הגאוגרפי של ערים רבות בעולם מהיערות עצמם.
"רשויות רבות לא משקיעות בפיתוח היערות כחלק מתכנית אסטרטגית בעירם למאבק בשינויי האקלים, שמירה על איכות מאגרי מים מתוקים, שיפור בבריאות הציבור והפחתת זיהום האוויר. כאשר עיר לא משקיעה משאבים ואף לא תוכנית פעולה לשיפור ושיקום יערות, תושבים רבים לא מעריכים את תועלת היערות ולא מייחסים להם חשיבות", מסביר דוד ברנד, היערן הראשי של קק"ל.
לאור כך, הארגון העולמי WIR (World Investment Report) פנה לאחרונה לקק"ל, במטרה שתרתום ערים במדינת ישראל לקחת חלק ביוזמה בינלאומית הנקראת "ערים למען יערות". לפי היוזמה החדשה, ערים רבות ברחבי העולם יחתמו על אמנה משותפת, שנועדה לסייע בשמירה, בשחזור ובניהול יערות.
העיר הראשונה בישראל שהחליטה להרים את הכפפה ולהצטרף לערים מובילות אחרות בעולם בחתימה על האמנה היא חיפה בהובלת ראש העיר, יונה יהב.
על האמנה חתמו עד כה 45 ערים מרחבי העולם, ביניהן הונלולו, סן פרנסיסקו, לוס אנג'לס, מקסיקו סיטי, וינה, פוטלנד, סיאטל , טורנטו ועוד. עוד מוסיף ברנד, "חשוב שנזכור שהיערות בישראל הם חלק בלתי נפרד ממנה. מקום המדינה אישים רבים נטעו עצים כדי לשמר את המורשת ולחזק את השורשים במדינה שהקמנו יש מאין. אסור לנו לשכוח את השורשים שלנו, ולכן תפקידן של ערים בשימור היערות אינו מוטל בספק. אנו מצפים שערים רבות בישראל יהוו דוגמה וייקחו חלק באמנה זו".
השריפה שפרצה בשכונות הכרמל בחיפה בשנת 2016 כילתה 1,200 דונם של יערות, חורש טבעי וגנים ציבוריים. במסגרת תוכנית רב-שלבית שהכינה עיריית חיפה הוחל באופן מיידי במהלך לשיקום הטבע ולהשבת הצומח הטבעי. תכנית השיקום כוללת נטיעת כ – 100,000 עצים ועלותה מוערכת בלמעלה מ- 100 מיליון ₪. התכנית כוללת נטיעת עצים גדולים, מזנים מקומיים ובעיקר עצים רחבי עלים שאינם דליקים ומפיצי שריפות. עד כה הושקעו למעלה מ – 40 מיליון ש"ח בגיזום, שתילות, נטיעות ושיקום החורש בעיר.
בתוך כך, ממשיכה עיריית חיפה בהכשרת "אזורי חיץ", החוצצים בין שכונות מגורים, בתי אבות ומוסדות חינוך לבין החורש הטבעי בו טובלת העיר. הכשרת אזורי החיץ מתבצעת על בסיס מסקנות ועדה מקצועית, שהוקמה בעקבות השריפה בכרמל, לה היו שותפים משרדי הממשלה, עיריית חיפה ורשות הכבאות. עד כה השקיעה העירייה כ – 6 מיליון ₪ בהכשרתם של כ – 33 ק"מ אזורי חיץ, תוך שימת דגש על איזורים סביב שכנות מגורים, בתי אבות, מוסדות חינוך ובתי חולים. באזורים אלו מבוצעים על פי הצורך כריתת עצים ו"הרמת נוף", פינוי גזם, דילול ענפים וניקוי השטח מכל חומר צמחי שעשוי לבעור.
דניאל עטר , יו"ר קק"ל: "קק"ל פועלת מאז ומתמיד לשימור היערות בישראל, זהו סימן ההיכר שלנו. אנחנו בטוחים שהיערות מביאים תועלת רבה למדינה ולאוכלוסייה, ולכן חשוב לנו שערים רבות יצטרפו ליוזמה המבורכת הזו. כל עיר שתחתום על האמנה תשפיע על תושביה. היערות הם השורשים שלנו במדינה, הזהות שלנו, ולכן אנחנו צריכים להוות דוגמא לערים אחרות בעולם".
יונה יהב, ראש עיריית חיפה: חיפה גאה להיות העיר הראשונה בישראל, אשר מצטרפת לאמנה, לה שותפות ערים רבות בעולם. השריפה שפרצה בשכונות הכרמל כילתה עשרות אלפי עצי חורש וגרמה להרס ולנזק רב, אולם במסגרת תכנית רב-שלבית התחלנו באופן מיידי בשיקום החורש ובנטיעת עצים בוגרים, אשר מחזירים במהירה את העלווה הירוקה ואת הנוף הירוק, שכה מאפיינים את עירנו".