טראומה והתמכרות הן שני נושאים שזורים זה בזה שלעתים קרובות הולכים יד ביד. הקשר בין טראומה להתמכרות הוא מורכב, כאשר טראומה משמשת גורם סיכון משמעותי להתפתחות התמכרות. במאמר זה נציג את הקשר בין טראומה להתמכרות, נשפוך אור על המנגנונים הבסיסיים ונדון בגישות טיפול יעילות המתייחסות לשני הנושאים.
הבנת הקשר בין טראומה להתמכרות:
טראומה, בין אם היא נחווית בצורה של התעללות פיזית, רגשית או מינית, הזנחה, עדות לאירוע מצוקה, או פוסט טראומה כתוצאה מהשירות הצבאי, יכולה להיות בעלת השפעות עמוקות ומתמשכות על הרווחה הנפשית והרגשית של הפרט.
אחת הדרכים שבהן טראומה משפיעה על אנשים היא דרך התפתחות של התמכרות. הטראומה שחוויתם עלולה להוביל למצוקות פסיכולוגיות ורגשיות שונות, כגון דיכאון, חרדה והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). כדי להתמודד עם רגשות מכריעים אלה, אנשים עשויים לפנות לשימוש בסמים או להתנהגויות ממכרות כאמצעי לטיפול עצמי או בריחה מן המציאות.
המנגנונים הבסיסיים המחברים בין טראומה להתמכרות הם רב-גוניים.
ראשית, טראומה משבשת את מערכת התגמול של המוח, המווסתת את ההנאה והמוטיבציה, מכיוון שטראומה עלולה לפגוע ביכולתו של האדם לווסת רגשות ולנהל מתחים ביעילות. הפרעה זו יכולה להפוך אנשים לרגישים יותר, תוך חיפוש סיפוק והנאה מיידיים באמצעות חומרים ממכרים או התנהגויות ממכרות, מכיוון שאלה עשויים לספק הקלה זמנית מהרגשות המטרידים הקשורים לטראומה.
טיפול בטראומה והתמכרות:
טיפול בטראומה ובהתמכרות דורש גישה הוליסטית (מקיפה) המתייחסת לשני הנושאים בו זמנית. להלן מספר גישות טיפול יעילות:
1. תכנית גמילה ביתית בנפגעי טראומה:
תכנית גמילה לטיפול במכורים נפגעי טראומה, במסגרת הסביבה הביתית והטבעית של המטופל, כאשר מדובר על טיפול אינטנסיבי במכור, הכולל גם את המעורבות והתמיכה של המשפחה והסביבה הקרובה, כאשר את המטופל.ת מלווה צוות מקצועי של פסיכולוג ופסיכורתפיסטים, עד להחלמה.
2. טיפול ממוקד טראומה:
טיפול ממוקד טראומה הוא מרכיב חיוני בטיפול בטראומה ובהתמכרות. הטיפול מתמקד ביצירת סביבה בטוחה ותומכת עבור אנשים, כדי שיוכלו לעבד את החוויות הטראומטיות שלהם. מטפלים שהוכשרו בטיפול ממוקד טראומה עוזרים לאנשים להבין את הקשר בין הטראומה להתמכרות, לפתח מנגנוני התמודדות בריאים ולפעול לקראת ריפוי והחלמה.
3. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT):
CBT היא טכניקת טיפול בשימוש נרחב המסייעת לאנשים לזהות ולשנות מחשבות והתנהגויות שליליות. הטכניקה יכולה להיות יעילה בטיפול הן בטראומה והן בהתמכרות על ידי התמקדות במחשבות לא מסתגלות (אוטומטיות) ופיתוח אסטרטגיות התמודדות בריאות יותר. CBT מתייחס גם לאמונות ולרגשות הבסיסיים התורמים להתנהגויות ממכרות.
4. אי-רגישות ועיבוד מחדש של תנועת עיניים (EMDR):
EMDR הוא טיפול מיוחד שנועד לעזור לאנשים לעבד ולהתרפא מחוויות טראומטיות. זה כרוך בשימוש בגירוי דו-צדדי, כגון תנועות עיניים או טפיחות, תוך היזכרות בזיכרון הטראומטי. EMDR עוזר לאנשים לעבד מחדש זיכרונות טראומטיים, להפחית את עוצמתם הרגשית ולהפחית את הסבירות לשימוש בחומרים או לעסוק בהתנהגויות ממכרות כאמצעי להתמודדות.
5. קבוצות תמיכה:
השתתפות בקבוצות תמיכה, כגון תוכניות 12 שלבים או טיפול קבוצתי, יכולה לספק לאנשים תחושה של קהילה והבנה. קבוצות אלו מציעות פלטפורמה לשיתוף חוויות, קבלת תמיכה ולמידה מאחרים שהתמודדו עם אתגרים דומים. קבוצות תמיכה יכולות להיות יעילות במיוחד בטיפול בהיבטים החברתיים והרגשיים של התמכרות והחלמה מטראומה.
6. טיפול באבחנה כפולה:
טיפול באבחון כפול מתייחס לגישה משולבת המתייחסת הן להתמכרות והן להפרעות בריאות הנפש בו זמנית. הוא מכיר בכך שלעתים קרובות טראומה מתרחשת במקביל להתמכרות ומדגיש את החשיבות של טיפול בשני המצבים בו זמנית. טיפול באבחון כפול כולל שילוב של טיפול, ניהול תרופות ושירותי תמיכה המותאמים לצרכים הייחודיים של הפרט.
סיכום:
הבנת הקשר בין טראומה להתמכרות חיונית לטיפול והחלמה יעילים.
חוויות טראומטיות יכולות להשפיע באופן משמעותי על הפגיעות של האדם ונטייתו להתמכרות, מה שמחייב לטפל בשני הנושאים בו זמנית. באמצעות מגוון טכניקות טיפול, המותאמות אישית למטופל.ת ניתן לבנות תהליך טיפולי ובדגש על תכנית גמילה במסגרת הביתית המחבקת והבטוחה, תוך מתן אפשרות למצוא ריפוי והחלמה הן מטראומה והן מהתמכרות.
בעזרת תמיכה וטיפול נכונים, ניתן לשבור את המעגל ולנהל חיים בריאים ומספקים יותר!
המאמר נכתב באדיבות 'יד ביד', מסגרת ביתית לגמילה מהתמכרויות שמטרתה להחזיר אנשים שחוו טראומה ואירועים קשים וסובלים מכל סוג של התמכרות, למסלול החיים הרגיל.