האקתון חדשנות כנרת 2021, המתקיים במסגרת אירועי "שבוע המים של ישראל", התקיים במרכז החדשנות במכללה האקדמית כנרת ובשיתוף "קהילת החדשנות במים WaterEdge.IL" שקמה ביוזמת משרד הכלכלה והתעשייה, רשות המים, רשות החדשנות והמכללה האקדמית כנרת.
זו השנה השלישית שמתקיים ההאקתון, אשר עמד השנה בסימן טכנולוגיות מים. מדובר באירוע החדשנות הגדול ביותר לתעשייה בצפון. בהאקתון לקחו חלק השנה כ-150 משתתפים בקבוצות של מדענים, סטודנטים, חוקרים, תעשיינים, אנשי יחידות טכנטולוגיות בצה"ל וסטארטאפיסטים, כאשר כ- 20 מנטורים, מומחים מהטובים בעולם, ליוו את הצוותים למציאת פתרונות מעשיים, שניתן להמשיך את פיתוחם בתעשייה.
בין הפתוחים שנוצרו בהאקתון: צ'יפ חכם שיתחבר לבקבוק או לכוס רב פעמית, ויעביר מידע לבר מים חכם למזיגה בהתאמה אישית ובכך יפחת השימוש בחד"פ; מערכת לאיתור נזילות סמויות של צינורות שמובילים מים בישראל: נזילה אחת עולה בין 45,000-50,000 ₪, ובנוסף נזילה ממוצעת מבזבזת 8760 קו"ב מים (צריכה שנתית של 35 אנשים);
מערכת שיודעת לאמוד את כמות המים הנדרשת להשקיית צמחים שונים באותה חלקה חקלאית, על מנת למנוע השקיית יתר או אי הקשיה מספקת של הצמחים. כיום החקלאי משקה את המשק החקלאי שלו לפי הערכה של מזג האוויר, סוג קרקע , סוג הגידול והבטים נוספים. המשמעות היא לרוב השקיית יתר, שהיא אחד הגורמים המשמעותיים לכך שכיום בישראל רק כ-30% מהדשן שמפזר החקלאי בשטח שלו, נספג על ידי הצמחים, המשמעות הכספית של הבעיה היא שהשקיית היתר גורמת לבזבוז כספים של כ-360,000 ש"ח בשנה;
פיתוח מערכת שיודעת לנטר ולשדר את איכות המים בזמן אמת. עלינו להיערך לתרחישים שונים שבמסגרתם עלולה להתרחש תקלה בזדון או שלא ולשבש את איכות המים.
לאירוע הגיע משלחת של אנשי חינוך – מנהלי חינוך במועצות ומנהלי בתי ספר, לחשיבה משותפת על חיבור של לימודים ותעסוקה כבר בגיל הצעיר. הקבוצה הצעירה והמבטיחה בהאקתון הם שמונה בני נוער, תלמידי כיתות ט'-י"א אשר עברו את תוכניות היזמות של המכללה האקדמית כנרת.
במעמד השיפוט לקחו חלק, דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, אלעד שמיר, מנכ"ל מרכז כנרת לחדשנות, גיורא שחם, יו"ר רשות המים, גיל לין, מנכ"ל התעשייה הקיבוצית, דודי בלסר, מנהל יחידת החדשנות במקורות ומומחים נוספים ממגוון תחומים, כגון: IOT, פולימרים, תהליכים ועוד.
בפרס הראשון זכתה קבוצה שפיתחה פתרון עבור אגודת המים בעמק הירדן שביקשה לבחון האם ניתן לדגום ולנטר מי שתייה בזמן אמת. הפתרון שנמצא מבוסס על חיבור בין רובוטיקה לעולם הביולוגיה ויאפשר את ניטור החיידקים במי השתייה בתוך שעה במקום 24 שעות כפי שיש כעת. הפתרון ימנע שבועות של חוסר וודאות בין הבדיקות הנעשות כיום, דבר שישפיע על בריאות הציבור ובטיחות איכות המים, לדוגמא איתור התראה כנגד תקיפת סייבר ממדינות אויב כפי שהתרחשה השנה יותר מפעם אחת.
ינון אלרועי, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה בכנס: "קהילות חדשנות מאפשרות חיבור של ידע ויכולות וההאקתון מגלם את מהות קהילת WaterEdge.IL : שחקנים מכל האקוסיסטם של תחום המים- יזמים, אקדמיה, ממשלה ומגזר שלישי, נפגשים ויוצרים סיעור מוחות שמוביל לחילופי ידע ולפריצות דרך. כשאתגרים פוגשים פתרונות התוצאה תהיה הטמעת טכנולוגיות חדשניות בחברות התעשייה שידחפו את סקטור המים קדימה, יתרמו לפיתוח הצפון, ייצרו עוד מקומות עבודה ויחזקו את התעשייה הישראלית".
שחף יוסף, מנהלת הכשרות ואירועי חדשנות, מרכז חדשנות כנרת: "ההאקתון השנתי הפך להיות פסטיבל חדשנות של ממש, מושך אליו ומפגיש בין אנשים מכל התחומים למען מטרה חשובה- פיצוח אתגרים אמיתיים מהתעשייה, עם פתרונות שייצרו אימפקט משמעותי ואף בינלאומי. מעבר לפתרונות החדשניים שהם התוצר העיקרי כמובן, נוצרות הזדמנויות מבורכות שהמשתתפים יוצאים איתן, כמו למידה של מתודולגיית חדשנות פתוחה, נטוורקינג, מציאת עבודה רלוונטית והתנסות מעשית בהשפעה ממשית."
במסגרת "שבוע המים של ישראל" יתקיימו גם "כנס כנרת ה-7 לחדשנות והנדסת מים" שיפגיש את תעשיית המים לראשונה מאז הקורונה ב 8.12 בבית גבריאל וישלב יריד תעסוקה פתוח.