גילוי סרטן באמצעות בדיקת דם רגילה, גילוי גנים חדשים הקשורים לסרטן השד,שיטות טיפול חדישות ומותאמות אישית לסרטן המעי הגס וסרטן הערמונית, ועוד חידושים רבים נראו והוצגו בכנס בינלאומי ייחודי בתחום הגנומיקה המודרנית ורפואה מותאמת אישית שנערך בחיפה .
" אנחנו בפתחו של עידן חדש בעולם הרפואה שבו נוכל בקרוב לזהות גורמי סיכון גנטיים למחלות קשות ובהן מחלת הסרטן, לפעול למניעת המחלות ולהתאים טיפולים יעודיים לחולים על בסיס גנטי, מדובר בבשורה משמעותית בתחום הרפואה העולמית", כך הסביר פרופ' גד רנרט מנהל הכנס הבינלאומי ומנהל התוכנית הארצית לרפואה מותאמת אישית של שירותי בריאות כללית.
כדי ללמוד ולהבין היכן בדיוק נמצא העולם הגנומי ולהיכן הוא צועד. נערך זו השנה השלישית ברציפות כנס בינלאומי בתחום הגנומיקה והרפואה גנומית/מותאמת אישית בחיפה, בהשתתפות עשרות חוקרים ומרצים מכעשר מדינות שונות, מהמוסדות המובילים בתחום החקר הגנומי בעולם.
את תוכנית הכנס בחירה והבאת המרצים והחוקרים מרחבי העולם לחיפה הוביל פרופ' גד רנרט מנהל התוכנית הארצית לרפואה מותאמת אישית בכללית והמרכז הארצי לבקרת הסרטן בשירותי בריאות כללית הנמצא במרכז הרפואי כרמל חיפה.
פרופ' רנרט המשתייך לפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון בחיפה נחשב כאוטוריטה בינלאומית בתחום הגנום והרפואה המותאמת האישית, והוא מרצה ואורח קבוע בכנסים בינלאומים בתחום חקר הסרטן וגנטיקה.
בין הדברים הבולטים שעלו בכנס ניתן לציין את פרופ' ניק פפדופולוס מאוניברסיטת ג'והנס הופקינס שהציג מחקר חדש המאפשר גילוי סרטן בבדיקת דם פריפרי "רגילה", את פרופ' ג'ודי גרבר ממרכז הסרטן דנה פרבר ואוניברסיטת הרווארד ופרופ' קנת אופיט ממרכז הסרטן ממוריאל סלואן קטרינג שהציגו סידרה של גנים האחראים לסיכון לסרטן השד בנוסף לגנים המוכרים BRCA. כמו כן הוצגו שיטות טיפול חדישות ומותאמות אישית בסרטן השד, המעי הגס והערמונית והתפתח קונצנזוס ביחס לצורך להתקדם לתוכנית סריקה יזומה למוטציות בגנים BRCA בקרב האוכלוסייה היהודית בישראל.
במהלך שלושת ימי הכנס נדונו אספקטים רבים ומגוונים של העידן הגנומי בחיינו ובכללם ישיבות בתחום הגנטיקה של מחלות, מניעה על בסיס גנטי, בטכנולוגיות מודרניות לתיקון שינויים גנטיים בגוף, התאמות טיפוליות המבוססות גנטיקה, מבט חברתי ואתי אל משמעות הגנטיקה כולל דיון של אנשי דת מארבע דתות שונות על גישתם לבדיקות גנטיות (שהייתה עקרונית חיובית מאד) וגם מבט לעבר אל בדיקות גנטיות הבוחנות את ההיסטוריה האנושית וההיסטוריה של אזור הלבנט, דרך בדיקות גנטיות אוכלוסייתיות ובאתרי חפירה ארכיאולוגית.
לפתיחת הכנס הבינלאומי הגיעו גם מנהל המרכז הרפואי כרמל ד"ר אבי גולדברג שברך את באי הכנס ואמר כי כרמל והכללית כארגון הבריאות הגדול במדינה גאים להיות שותפים ולהוביל בתחום החקר הגנומי. " בישראל ישנו מגוון אדיר של אוכלוסיות מגוונות מכל תפוצות העולם היהודי, אזרחים ערבים נוצרים בדואים המספקים לנו פסיפס עשיר וקרקע פוריה למחקרים גנומים ענפים".
מירי זיו נשיאת האגודה למלחמה בסרטן בישראל הודתה לפרופ' רנרט על הפקת הכנס המיוחד ואמרה כי מטרת העל של האגודה היא הורדת התחלואה והתמותה ממחלת הסרטן בישראל וכי האגודה שמחה ותומכת בכל מחקר שיכול לעזור בצמצום החולי בסרטן בישראל".
בועז גולני סגן נשיא הטכניון לפיתוח ומחקר ברך גם הוא ואמר כי הטכניון מוביל בישראל את החיבור בין מדעי החיים והטכנולוגיה וכי דווקא בחיפה הוקם קנצריום חברות וארגוני בריאות גדול מיוחד המביא את הבריאות הדיגיטלית לקדמת הבמה והשיח הציבורי.
לכנס הבינלאומי שנערך במלון דן בחיפה הגיעו בכירי החוקרים מרחבי העולם בהם: פרופ' אלן סידרנסקי מהמכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב על גנטיקה של מחלות נוירולוגיות. פרופ' רונלד קריסטל, ראש המחלקה לגנטיקה באוניברסיטת קורנל על הגנטיקה של אוכלוסיות ערביות באזור המפרץ. פרופ' אליוט גרשון מאוניברסיטת שיקגו על הגנטיקה של מחלות פסיכיאטריות פרופ' מנצ'נדה מאוניברסיטת לונדון, פרופ' נרוד מאוניברסיטת טורונטו ופרופ' להד מהאוניברסיטה העברית דנו על הצורך בסקירה גנטית יזומה של האוכלוסייה לשינויים גנטיים שכיחים יחסית. פרופ' פאפאדופולו מאוניברסיטת ג'ון הופקינס הציג בדיקות מודרניות לזיהוי סרטן בבדיקת דם פרופ' ויינשלבאום ממרפאת מיו במינסוטה דן ביכולת לדייק בשימוש בתרופות בעזרת סמנים גנטיים. ועוד חוקרים בכירים ומחקרים רבים.
בדיון הגישות הדתיות שנוהל ע"י פרופ' קומר מאוניברסיטת וולס השתתפו הרב רפפורט, האב דאגר, האימאם כיאל והשייח חטיב.
הכנס הבינלאומי נפרש ע"פ שלושה ימים מרוכזים שנערכו בחיפה ונערכו בו דיונים וסימפוזיונים ערים שדנו במגוון רחב של היבטים של הגנומיקה המודרנית. החל בבדיקות גנטיות למיפוי אוכלוסיות בעולם ובמיוחד בלבנט, כולל ארכיאולוגיה גנטית באיזורינו; גנטיקה של מחלות נדירות; גנטיקה של מחלות מורכבות כמו מחלות לב ומחלות ממאירות עם דגש ניכר הן על מקום הגנטיקה בהארעות סרטן, במניעתו ובטיפול בסרטן.
פרופ' רנרט סיכם את הכנס ואמר כי הוא שמח כי הכללית כארגון הבריאות הגדול והמוביל במדינה ומדינת ישראל נמצאים בחזית העולמית של חקר הסרטן מחלות קשות והרפואה המותאמת אישית " אני מעריך כי בעוד מספר לא רב שנים נוכל ליהנות מרפואה מותאמת אישית כבר ברמת הרפואה הראשונית אצל רופא המשפחה ".
בצילומים: פרופ' רנרט ד"ר אבי גולדברג מנהל כרמל ומשתתפי הכנס הבינלאומי בחיפה
קרדיט – צילום אלי דדון