אליפות העולם בשחמט – התחרות הכי נוצצת שיש לענף להציע – תיפתח בשבוע הבא בירושלים, וכבר עכשיו ישראל יכולה להתהדר בהיסטוריה פרטית. הנבחרת הישראלית תהיה הראשונה בעולם – וכמובן גם היחידה באליפות – בה מי שתשמש כקפטנית נבחרת הגברים היא אישה. אילנה דוד (61) מבאר-שבע מונתה כבר לפני שלוש שנים לתפקיד, אבל תוליך לראשונה בין ה-20-25.11 את הנבחרת בכחול-לבן באליפות הביתית.
דוד היא שם מוכר בעולם השחמט הישראלי. בעלת דרגת אמן בינ"ל, אלופת ישראל לנשים לשנת 1980 ולשעבר חברת נבחרת ישראל לנשים. היא משמשת גם כמנהלת מועדון השחמט באר שבע, אלופת ומחזיקת גביע המדינה ובעבר אף שימש כקפטנית נבחרת הנשים של ישראל. באליפות העולם שתיערך בארץ היא תשמש כקפטנית נבחרת הגברים – תפקיד בו היא אמונה על הצד המקצועי והאדמיניסטרטיבי. דוד בחרה את הסגל הישראלי לאליפות וזו שמשבצת מדי סיבוב את רשימת השחקנים בכל לוח ולוח בתחרות. "זה בהחלט מחמיא לי", מספרת דוד. "עבורי זה כבוד גדול שבעצם קיבלתי את המינוי הזה ובחרו בי. ברוך השם, בשלוש השנים שלי בתפקיד הצלחנו מאוד בכל התחרויות".
ואיך קיבלו אותה בהתחלה השחקנים עצמם, אתם שואלים? "בשנה הראשונה ראיתי שמסתכלים עלי קצת מוזר. אולי אפילו שאלו בלב: 'מה אני עושה שם?'", הודתה דוד. "כשהראיתי להם מה אני עושה והסברתי להם מה אעשה בשבילם – הם הבינו. אני מכירה את השחקנים שנים על גבי שנים. קפטן של קבוצה צריך לפעמים לקחת לפעמים החלטות גורליות. אני אישה, אבל מודעת גם לחולשות שלנו. הרגש אצלנו הוא יותר מוביל, ולפעמים צריך לקחת החלטות קרות. אני צחקתי על עצמי, נולדתי כנראה במין הלא נכון. בצורת המחשבה שלי אני יותר 'גברית'".
דוד, בעלת תואר שני במוזיקה מהאוניברסיטה העברית, הייתה בצעירותה גם פסנתרנית מקצוענית ובהמשך אף ניהלה מספר קונסרבטוריונים. רק שהשחמט, כמו שהבנתם לבד, בראש מעייניה. "גם בעולם התרגלו אלי ולתפקיד שלי", הוסיפה דוד. "באולימפיאדה הראשונה שלי כקפטנית נבחרת הנשים ב-2016, אחד מצלמי הצמרת צילם אותי עם התכשיטים על הידיים ופרסם עם חידה: מי זו? בהתחלה הסתכלו עלי כאל עוף מוזר. עכשיו כולם יודעים מי אני ומקבלים את זה כמובן מאליו".
רק לאחרונה הוליכה כקפטנית מועדון באר-שבע את הקבוצה למקום החמישי בגביע אירופה למועדונים ולא פחות מארבעה שחקנים בסגל – מקסים רודשטיין, תמיר נבטאי, יבגני פוסטני ואורי קובו – חברים גם כן במועדון הבאר-שבעי. "המטרה העיקרית שלנו באליפות זה לנסות קודם להעפיל לשלב הבא מהבית המוקדם. אני בן אדם מאוד מציאותי. על הנייר, כל הנבחרות, אולי מלבד אחת, בהרכבים יותר חזקים מאיתנו. אבל זה ספורט. כמו בכדורגל – אם מכבי חיפה מנצחת את יובנטוס, אז אנחנו יכולים לנצח כל אחד באליפות העולם", הסבירה דוד.
אגב, מלבד ישראל, המארחת, יגיעו ארצה גם אוזבקיסטן, אזרבייג'ן, הודו, סין, ספרד, צרפת, אוקראינה, הולנד, פולין, דרום אפריקה וארה"ב. למעשה לאליפות יתקבצו מדינות מארבע יבשות שונות: אסיה, אירופה, אמריקה ואפריקה. ישראל יכולה להתהדר כבר עכשיו בהיסטוריה פרטית, כאשר מעולם אותה מדינה לא זכתה לארח שתי אליפויות עולם שונות בשחמט. ישראל תהיה הראשונה לעשות זאת, אחרי שכבר אירחה בהצלחה את אליפות העולם לנכים.
בשלב הראשון של התחרות הנבחרות יחולקו לשני בתים ויקיימו משחקים בפורמט מהיר יחסית למשחק הרגיל – 45 דקות למשחק על מנת להשלים שני משחקים ביום. האליפות, כאמור, תתקיים בין התאריכים 20-25.11 בירושלים, כאשר משרד התרבות והספורט בהובלת השר חילי טרופר והשר לענייני ירושלים ושר השיכון – זאב אלקין נתנו רוח גבית לקיום האירוע בישראל גם ברמה התקציבית.