האביב הוא העונה שממנה יראים כשליש מאוכלוסיית העולם, המדווחים כסובלים מאלרגיה כלשהי. אחד מכל שלושה בני אדם לא יוכל ליהנות ממראה כל קשת הצבעים שמקשטת את סביבתו הקרובה ועמה ריח מתוק של פריחה – פשוט מכיוון שראייתו תהיה מטושטשת מעודף דמעות ואפו נוטף.
"אלרגיות מגיעות בשלל סוגים ותופעות", אומרת ד"ר מרינה לנדאו, דרמטולוגית מומחית ובעלת מרפאת בהרצליה פיתוח, הנחשבת למומחית מס' 1 בעולם בנושא הצערת העור. "ככלל, מדובר בתגובה עודפת של המערכת החיסונית שלנו כלפי גורם חיצוני. כאשר אותה מערכת חיסונית מגיבה או 'תוקפת' גורם פנימי ולא חיצוני, מדובר בתופעה אחרת, המוגדרת תחת משפחת המחלות האוטואימוניות".
נועצנו במומחיות של ד"ר לנדאו כדי להבין קצת יותר למה נוצרות פריחות וכיצד יש להתמודד איתן.
למה אחת סובלת ושנייה לא?
את המושג "אלרגיה של העור" בטח יצא לכם לשמוע מרופא העור שלכם. אך מושג-על זה למעשה מתייחס לשני סוגים שונים במהותם של תופעות עליהן נסביר בקצרה.
דלקת עור אטופית (atopic dermatitis): ידועה גם בשמה הלא רשמי "אסתמה של העור". מדובר בגירוי עורי מקום שבו לא זוהה גורם אלרגי ספציפי. המחלה שכיחה בילדים, המופיעה בעד כ-20% מהם אשר באה לידי ביטוח בפריחה מגרדת. בגילאי הינקות המופע של המחלה ניכר בעיקר בעור הקרקפת, הפנים והברכיים, ותיתכן הפרשת נוזלים. בפעוטות וילדים המחלה מתרכזת בקפלי העור כמו חלקם הפנימיים של המרפקים והברכיים ובבתי השחי ונוטה להיות יותר יבשה.
מהלך המחלה נוטה להיות ממושך עם שוני ברמות החומרה שלה. ועל אף שהיא יכולה לפגוע מאוד באיכות החיים של הילד בעת תקופה של החמרה, הקלישאה "עד החתונה זה יעבור" היא מאוד אמיתית, שכן רוב הילדים יחלימו מהמחלה לחלוטין עד גיל ההתבגרות.
דלקת עורית כתוצאה ממגע עם גורם אלרגני (contact dermatitis): תגובה אלרגית כתוצאה מגורם חיצוני שבא במגע עם העור היא בדרך כלל מושהית, ולעיתים יעברו שעות ועד יומיים מרגע החשיפה הראשונית ועד שהגוף יפתח פריחה או גירוי במקום המגע. לרוב אף נדרש יותר ממגע חד פעמים כדי שיתפתח תהליך אלרגי.
דוגמה נפוצה היא תגובה למוצרים קוסמטיים על כל גווניהם – החל מבושם, סבונים, שמפו, קרמים ועד צבעי שיער ועוד. בשל אותה תגובה מושהית, קשה לייחס מיידית את הגירוי לתכשיר קוסמטי כלשהו, ולעיתים קרובות הסובל מאותה תגובה אלרגית נכנס לתהליך של "ניסוי וטעיה" כדי לנסות לזהות את אותו התכשיר שהוביל להופעת האלרגיה. לדלקת עור כתוצאה ממגע קיימת קשת רחבה של מופעים על פני העור לרבות אדמומיות, יובש, קילופים, ועד סדקים בעור.
איך מונעים פריחה?
מה ניתן לעשות כדי להימנע? שלושה דברים עיקריים. הראשון, חיזוק ותמיכה במגן הטבעי של עורנו: מחסום עורי מלא – או מחסום אפידרמלי – מהווה את קו ההגנה הקדמי של הגוף ומשמש מחסום יעיל השומר על הגוף מהחוץ לפנים – מגן מפני חדירת מזיקים, אלרגנים וחלק מקרינת השמש, ומהפנים לחוץ – מגן מפני התאדות של מים ואיבוד לחות מהעור. ניתן לראות שלמרות שהתנאים הסביבתיים משתנים כל העת, התנאים בתוך הגוף נשארים קבועים פחות או יותר וזאת תודות למחסום האפידרמיס.
במצבים שונים תפקודו של מחסום האפידרמיס משתבש וכתוצאה מכך נגרמת חדירה מואצת של אלרגנים לתוך עורנו וגופנו, ועלולה להיווצר אותה פריחה. אגב! לתקינותו של המחסום האפידרמלי קשר ישיר לשני סוגי האלרגי – אטופית וכתוצאה מגורם אלרגני.
איך לשמר או לתקן את מחסום האפידרמיס? לצורך תפקודו התקין של מחסום האפידרמיס חשובה רמת הלחות וכמות המרכיבים השומניים שבתוכו. קיימים היום מוצרים קוסמטיים שיקומיים, אשר מכילים חומרי ייעודיים לשיקום המחסום האפידרמלי. סדרת MAHUT חרתה על דגלה את מטרת שיקום המחסום ואף הציגה לעולם קומפלקס ייעודי לטובת כך. כאשר העור מאוזן עם מחסום אפידרמיס משוקם ובריא, תאי העור בשכבות העמוקות יותר מתפקדות כמצופה, קצב ייצור המולקולות – הנחוצות לעור בריא, עבה ובעל מראה אחיד וחיוני – על ידי תאי העור עצמם עולה ומתקרב לרמות של עור צעיר.
הדבר השני, בגדים מגנים: בעת השהייה בסביבה עתירת פריחה (למשל במהלך פעולות גינון וכד') יש לשקול ללבוש בגדים עם שרוולים ארוכים, לכיסוי מקסימלי של העור, וכך למנוע – או להפחית משמעותית – את המגע הישיר של העור עם אלרגנים.
הדבר האחרון, ניקיון העור: לאחר פעילות חוץ, ובמיוחד בסביבת צמחייה, יש להקפיד לנקות היטב את העור החשוף, שבא במגע עם אלרגנים פוטנציאליים. חשוב להשתמש בתכשיר ניקוי עדין, שאיננו פוגע במחסום העורי ואשר מחקה את סביבת הלחות-שומנים הטבעית של העור (ביומימטי). תכשיר הניקוי SUPCERAT WATER מסדרת MAHUT ייתן מענה מושלם לדרישה זו.
ביניים: ואיך מטפלים אם חטפתם?
הטיפול הטוב ביותר בתופעה מתחיל באבחון הנכון שיצביע על הגורם לתופעה, והנחיה מפורטת של רופא העור בדבר דרכי מניעת המגע.
אנטיהיסטמינים ללא מרשם יכולים לעזור להקל על תסמיני האלרגיה, בעוד קרמים מקומיים המכילים מרכיבים כמו הידרוקורטיזון יכולים להרגיע פריחות בעור. יש להתייעץ עם רופא העור, כדי לקבל המלצת טיפול המותאמת אישית.